fbpx

Θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη είναι η πιο δημοφιλής μη επεμβατική τεχνική αντιγήρανσης παγκοσμίως. Είναι μια εξαιρετικά ασφαλής μέθοδος με θεαματικά αποτελέσματα που απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία με βουτολινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη τεχνική καταπολέμησης των ρυτίδων. Για να αντιληφθούμε όμως πως ακριβώς λειτουργεί θα πρέπει να εξετάσουμε αρχικά, γιατί δημιουργούνται οι ρυτίδες. Οι μύες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα συσπώνται συνεχώς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προοδευτική χάραξη της επιφάνειας του δέρματος και την εμφάνιση των λεπτών ρυτίδων. Αν αναλογιστούμε πως η επιδερμίδα με την πάροδο του χρόνου γίνεται ολοένα και πιο εύθραυστη, οι ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές και ευδιάκριτες. Αυτό που ουσιαστικά επιτυγχάνουμε με την έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης είναι ο περιορισμός της σύσπασης των μυών.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως με τη θεραπεία αυτή δεν γεμίζονται απλά οι ρυτίδες, αλλά επεμβαίνουμε και μειώνουμε την κινητικότητα των μυών. Μέσω της εφαρμογής του ακόμα και σε δύσκολες περιοχές, οι ρυτίδες εξασθενούν και το πρόσωπο αποκτά ξανά νεανική όψη.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να γίνει η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η θεραπεία νε βοτουλινική τοξίνη εφαρμόζεται στο πρόσωπο, στις περιοχές που εμφανίζονται οι ρυτίδες έκφρασης. Συγκεκριμένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέτωπο (ρυτίδες έκπληξης), στην περιοχή γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), στο άνω χείλος (ρυτίδες καπνιστή), στην περιοχή ανάμεσα από τα φρύδια (ρυτίδες θυμού), στην περιοχή της μύτης και στο πηγούνι (ρυτίδες θλίψης). Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή του λαιμού και στο περίγραμμα του προσώπου (οβάλ προσώπου).

βοτουλινική τοξίνη kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα1

Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής της βοτουλινικής τοξίνης;

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Ο πλαστικός χειρουργός αρχικά σημαδεύει με μολύβι τις περιοχές που θα γίνει η έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης. Στη συνέχεια εφαρμόζει το διάλυμα, κάνοντας μικρές ενδομυϊκές ενέσεις. Ο πόνος κατά την εφαρμογή είναι ανεπαίσθητος γιατί η βελόνη που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά λεπτή.

Υαλουρονικό οξύ ή θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Ουσιαστικά οι δυο αυτές θεραπείες αλληλοσυμπληρώνονται. Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη αντιμετωπίζει τις ρυτίδες σε περιοχές του προσώπου όπως το πόδι της χήνας ή το μέτωπο, ενώ το υαλουρονικό οξύ (ή το voluma που αποτελεί την πιο παχύρευστη μορφή του) μπορεί να αποκαταστήσει τον όγκο σε περιοχές όπως τα χείλη ή τα ζυγωματικά και φυσικά να γεμίσει τις ρυτίδες.

Πόσο σύντομα μπορεί το άτομο να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες μετά την εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης;

Αμέσως μετά την θεραπεία, το άτομο είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες. Θα πρέπει όμως να ακολουθήσει μερικές απλές οδηγίες:

  • Είναι καλό να αποφύγει να ξαπλώσει για τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά την εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης.
  • Η περιοχή που εφαρμόστηκε η βοτουλινική τοξίνη δεν θα πρέπει να έρθει σε επαφή με πολύ ζεστό νερό για 96 ώρες.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ για 24 ώρες δεν επιτρέπεται.
  • Είναι καλό να μην τρίψει την περιοχή εφαρμογής της βοτουλινικής τοξίνης για τις επόμενες τρεις ημέρες.
  • Το μασάζ στην επίμαχη περιοχή από φυσικοθεραπευτή ή αισθητικό πρέπει να αποφεύγεται.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Συνήθως διαρκεί από 4 έως 6 μήνες αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων του κάθε προσώπου.

Πότε γίνονται εμφανή τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη;

Τα αποτελέσματα είναι ορατά μια έως τρεις ημέρες μετά την θεραπεία. Ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα θα είναι εμφανή σε περίπου 10 ημέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί ο γιατρός να επέμβει μετά από δεκαπέντε ημέρες για να τελειοποιήσει το αποτέλεσμα.

Πόσο συχνά μπορεί να κάνει κάποιος θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Εφόσον η διάρκεια των αποτελεσμάτων της θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη είναι περίπου 4 με 6 μήνες, καλό θα ήταν να μην επαναλαμβάνεται περισσότερες από 2 με 3 φορές το χρόνο. Ουσιαστικά η συχνότερη εφαρμογή της θα έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να αναπτύξει ανοχή στη βοτουλινική τοξίνη και τα αποτελέσματά της να έχουν μικρότερη διάρκεια.

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Οι ανάγκες κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές ως εκ τούτου δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που για να ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη. Θα μπορούσε να γίνει στην ηλικία των 30, των 40 ή ακόμα και των 50 ετών. Ιδανικό θα ήταν να ξεκινήσει, μόλις οι πρώτες ρυτίδες γίνουν ορατές (χωρίς μορφασμούς).

Αν κάνει κάποιος μία φορά θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη θα πρέπει να κάνει συνέχεια;

Υπάρχει η φήμη πως εάν σταματήσει κάποιος στη πρώτη εφαρμογή, το πρόσωπό του, όταν εξασθενήσει η δράση της ουσίας, θα περιέλθει σε χειρότερη κατάσταση από πριν. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο καθένας μπορεί να κάνει θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη όσες φορές επιθυμεί.

Αν επιλέξει κάποιος να κάνει μόνο μία φορά τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν για όσους μήνες δρα το φάρμακο. Στην περίπτωση που θέλει να έχει πιο μόνιμα αποτελέσματα, καλό θα ήταν να επαναλάβει τη διαδικασία. Εφαρμόζοντας τη θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διαφορά στις ρυτίδες θα είναι αρκετά εμφανής ακόμη και όταν τη σταματήσει.

Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές;

Εάν η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη γίνει από πεπειραμένο και εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επιπλοκών. Ίσως παρατηρηθούν κάποιες μελανιές στα σημεία που έγινε η έγχυση, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα εξαφανιστούν. Είναι επίσης πιθανό να υπάρξουν κάποιες ασυμμετρίες, ασήμαντου μεγέθους, οι οποίες διορθώνονται εύκολα.

Υπάρχει κίνδυνος η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη να μου δημιουργήσει πρόβλημα υγείας;

Η βοτουλινική τοξίνη ανήκει στην κατηγορία των ασφαλέστερων φαρμάκων παγκοσμίως. Η εμφάνιση κάποιου προβλήματος υγείας δεν σχετίζεται με τη χρήση της. Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην ιατρική για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων (στραβισμός, σπαστικές παραλύσεις κτλ). Είναι εγκεκριμένη για χρήση στην αισθητική ιατρική τόσο από την Ευρωπαϊκή ένωση όσο και από τον FDA στην Αμερική. Άλλωστε η ποσότητα που χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους είναι ελάχιστη σε σχέση με αυτήν που χρησιμοποιείται σε άλλες παθήσεις ως εκ τούτου δεν τίθεται τέτοιο θέμα.