fbpx
ρινοπλαστική kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική είναι μια από τις πλέον δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Η μύτη είναι από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία του προσώπου και αποτελεί το κεντρικό σημείο με βάση το οποίο κατανέμονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

Με τη ρινοπλαστική μπορούμε να διορθώσουμε και λειτουργικά προβλήματα, που τυχόν υπάρχουν, όπως ένα λοξό διάφραγμα που εμποδίζει την ομαλή αναπνοή, ενώ παράλληλα έχουμε την ευκαιρία να επέμβουμε στο σχήμα ή το μέγεθος της μύτης ώστε να δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Η επιλογή του πλαστικού χειρουργού που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση απαιτεί μεγάλη προσοχή γιατί μια αλλαγή στη μύτη μπορεί να διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό την συνολική εικόνα του προσώπου.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να προβεί κάποιος σε ρινοπλαστική;

Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την ηλικία που μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε ρινοπλαστική. Μετά την συμπλήρωση του δέκατου όγδοου έτους (18) οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να κάνει αυτή την επέμβαση. Ο συγκεκριμένος περιορισμός ισχύει, γιατί πριν τα δεκαοκτώ έτη δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη των οστών του κρανίου. Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι επίσης, πως το άτομο πρέπει να είναι ώριμο συναισθηματικά πριν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αλλαγή.

Μπορώ να αποκτήσω όποια  μύτη θέλω;

Είναι σύνηθες φαινόμενο άνθρωποι που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση ρινοπλαστικής να έρχονται στο ιατρείο με τη φωτογραφία ενός αγαπημένου ηθοποιού, τραγουδιστή ή μοντέλου και να ζητούν να αποκτήσουν την ίδια μύτη.

Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Για να ακριβολογούμε δεν είναι σε θέση να το καταφέρει κανένας πλαστικός χειρουργός και αυτό είναι προς όφελος του εκάστοτε ενδιαφερόμενου, αφού το αποτέλεσμα δεν θα ήταν ούτε αρμονικό, ούτε κολακευτικό. Η ρινοπλαστική γίνεται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου. Γι΄ αυτό οι αλλαγές που θα γίνουν στη μύτη θα πρέπει να δένουν με το υπόλοιπο πρόσωπο ώστε να εξασφαλιστεί ένα άρτιο και όμορφο αποτέλεσμα.

Κάνοντας ρινοπλαστική ο ασθενής θα αναπνέει καλύτερα;

Αυτός είναι ουσιαστικά ο σκοπός της λειτουργικής ρινοπλαστικής. Στις περιπτώσεις όπου έχουμε λοξό διάφραγμα, υπερτροφικές κόγχες ή στενές ρινικές βαλβίδες η αναπνοή γίνεται με δυσκολία. Όλα τα παραπάνω αποτελούν εμπόδια στην πορεία του εισπνεόμενου αέρα προς τους πνεύμονες. Μετά τη διόρθωσή τους με τη ρινοπλαστική η πορεία του αέρα θα γίνεται ανεμπόδιστα και η αναπνοή θα αποκατασταθεί.

Ποιες αισθητικές αλλαγές πραγματοποιούνται με τη ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική γίνεται για αισθητικούς λόγους. Μέσω της επέμβασης μπορούμε να τροποποιήσουμε το σχήμα ή το μέγεθος της μύτης πραγματοποιώντας διορθώσεις στα ρινικά οστά και τους χόνδρους. Ανάλογα, μπορούμε να μικρύνουμε και τα ρουθούνια με εξωτερικές τομές. Οι αλλαγές έχουν προσυμφωνηθεί με τον πλαστικό χειρουργό και γίνονται συνήθως με μικρές τομές μέσα στη μύτη όποτε δεν φαίνεται καμία ουλή μετεγχειρητικά. Στόχος είναι το άτομο να αποκτήσει την ιδανική για αυτό, μύτη.

Τι είδους αναισθησία γίνεται κατά τη ρινοπλαστική;

Η αναισθησία που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της ρινοπλαστικής είναι γενική. Τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη γίνεται στην περίπτωση που η επέμβαση αφορά μόνο το ακρορίνιο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η αναισθησία είναι γενική διότι οι οστεοτομίες στις οποίες προχωρά ο πλαστικός χειρουργός είναι επώδυνες.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί ρινοπλαστική χωρίς να το άτομο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση;

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε ρινοπλαστική χωρίς να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση. Μπορούμε όμως να προβούμε σε κάποιες διορθώσεις στη μορφολογία της μύτης. Εφαρμόζοντας μια νέα μη επεμβατική τεχνική που την αποκαλούμε συμβατικά “ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι” μπορούμε να διορθώσουμε μικρές ατέλειες με ενέσιμα υλικά όπως το υαλουρονικό οξύ.

Ισχύει πως η ρινοπλαστική είναι επώδυνη;

Έχει επικρατήσει η φήμη πως είναι τρομερά επώδυνη σε βαθμό που να λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιον που θέλει να διορθώσει τη μύτη του. Η ρινοπλαστική όμως δεν πονάει. Ο πόνος που μπορεί να υπάρξει μετεγχειρητικά είναι ανεπαίσθητος και αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά.

Μετά από πόσο χρονικό διάστημα θα μπορέσει ο ασθενής να επιστρέψει στις καθημερινές του υποχρεώσεις;

Μετά το πέρας της επέμβασης το άτομο θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μία ημέρα λόγω της γενικής αναισθησίας που είχε προηγηθεί. Τις δύο πρώτες ημέρες τοποθετούμε ταμπόν στα ρουθούνια και ένα μικρό νάρθηκα στη μύτη, ο οποίος αφαιρείται μετά από μία εβδομάδα. Από την τρίτη ημέρα που αφαιρούνται τα ταμπόν μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις υποχρεώσεις του. Στην περίπτωση που ο ασθενής δεν επιθυμεί να τον δουν με τον νάρθηκα, μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από μία εβδομάδα. Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να είναι προσεκτικός, για να μη χτυπήσει στην περιοχή της μύτης καθώς τα ρινικά οστά δεν θα έχουν “δέσει” ακόμη καλά.

Μπορεί ο ασθενής να ταξιδέψει αμέσως μετά την επέμβαση;

Φυσικά. Παίρνοντας εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, το άτομο είναι σε θέση να ταξιδέψει χωρίς πρόβλημα οπουδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να δημιουργηθούν από την ρινοπλαστική;

Οι κυριότερες επιπλοκές είναι αισθητικές. Η κακή εκτίμηση του πλαστικού χειρουργού ή η εφαρμογή κακής τεχνικής μπορεί να δημιουργήσουν μικρές ή μεγαλύτερες δυσμορφίες.  Γι’ αυτό και η επιλογή του σωστού πλαστικού χειρουργού είναι πολύ σημαντική.