fbpx
λιφτινγκ προσώπου kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Λιφτινγκ προσώπου

Το λιφτινγκ προσώπου ή αλλιώς facelift είναι μία επεμβατική μέθοδος στην οποία προχωρούμε για να αντιμετωπίσουμε τη χαλάρωση του δέρματος στην περιοχή του προσώπου και του λαιμού. Η ελληνική ονομασία του λιφτινγκ προσώπου είναι ρυτιδεκτομή (προέρχεται από τις λέξεις ρυτίς + εκτομή) και όπως φανερώνει το όνομά της, εξαλείφει τις ρυτίδες και γενικότερα τα σημάδια του γήρατος.

Τι είναι το λιφτινγκ προσώπου;

Το λιφτινγκ προσώπου είναι η αποτελεσματικότερη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, που δίνει πιο νεανική εμφάνιση σε πρόσωπο και λαιμό. Μέσω αυτής της μεθόδου, βελτιώνεται η χαλάρωση του δέρματος και αποκαθίσταται η πτώση των μαλακών μορίων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς του οργανισμού. Υπάρχουν όμως αρκετοί άνθρωποι που ενώ θέλουν, διστάζουν να προβούν σε αυτήν την επέμβαση κυρίως επειδή φοβούνται πως το αποτέλεσμα θα είναι αφύσικο. Είναι καλό να γνωρίζουμε πως όταν ο πλαστικός χειρουργός είναι πεπειραμένος και εξειδικευμένος δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ύστερα από ένα επιτυχημένο λιφτινγκ προσώπου δείχνουμε ανανεωμένοι, φρέσκοι, λαμπεροί και κυρίως, 10 με 15 χρόνια νεότεροι.

Ποιους αφορά το λιφτινγκ προσώπου;

Το λιφτινγκ προσώπου αφορά άνδρες και γυναίκες που βρίσκονται στα μέσα της τέταρτης ή της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους. Φυσικά η ηλικία δεν είναι κάτι απόλυτο, αφού η ταχύτητα της διαδικασίας γήρανσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το κριτήριο που καθορίζει το αν κάποιος πρέπει να προβεί σε λιφτινγκ προσώπου είναι το πόσο αισθητά είναι τα σημάδια του χρόνου. Εξαρτάται δηλαδή από το βαθμό αλλοίωσης του περιγράμματος του προσώπου, την χαλάρωση του δέρματος και την ένταση των ρυτίδων. Η απόφαση μας να ανανεώσουμε το πρόσωπο στην ηλικία αυτή είναι καθοριστική γιατί είναι η καταλληλότερη για την επίτευξη του πιο φυσικού αποτελέσματος. Στην περίπτωση που οι φθορές στο πρόσωπο δεν είναι εκτεταμένες μπορούμε να τις διορθώσουμε προχωρώντας σε άλλες μη επεμβατικές θεραπείες όπως η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη, εγχύσεις υαλουρονικού οξέος κτλ, ώστε να επιβραδύνουμε τα σημάδια της γήρανσης και να καθυστερήσουμε τη λύση της χειρουργικής επέμβασης.

Λιφτινγκ προσώπου: Ποια είναι η διαδικασία;

Η διαδικασία του λιφτινγκ προσώπου εξαρτάται από τη τεχνική που θα ακολουθήσει ο πλαστικός χειρουργός. Θα χρειαστεί να προηγηθούν ορισμένες επισκέψεις στο ιατρείο ώστε αφού εκτιμήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ενδιαφερόμενου και λύσει τις όποιες απορίες ενδεχομένως υπάρχουν, ο γιατρός να επιλέξει με βάση την εξοικείωση και την εμπειρία που έχει, την κατάλληλη χειρουργική μέθοδο.

Κοινό στοιχείο σε όλες τις μεθόδους είναι η αφαίρεση της περίσσειας δέρματος και το σημείο που γίνεται η τομή. Πάντα η τομή γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία του τριχωτού της κεφαλής, μπροστά και πίσω από τα αυτιά. Επίσης σημαντικό για το χρόνο που θα διαρκέσουν τα αποτελέσματα είναι να επανατοποθετηθούν οι βαθύτεροι ιστοί και ιδίως το S.M.A.S στην θέση που κατείχαν πριν υποστούν φθορά. Εάν το S.M.A.S τοποθετηθεί στην αρχική του θέση τότε έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια.

Τι εξετάσεις χρειάζονται πριν το λιφτινγκ προσώπου;

Εφόσον μιλάμε για μια χειρουργική επέμβαση πρέπει να προηγηθούν ορισμένες εξετάσεις. Στην περίπτωση που με βάση το ιστορικό δεν απαιτούνται ειδικότερες εξετάσεις, ο συνήθης έλεγχος περιλαμβάνει:

 • Γενική εξέταση αίματος
 • Βιοχημικές εξετάσεις
 • Έλεγχος πήξης αίματος
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική εκτίμηση
 • Ακτινογραφία θώρακος

Θα ήταν ωφέλιμο πριν το χειρουργείο ο ασθενής να διακόψει το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Τι είδους αναισθησία θα γίνει κατά τη διάρκεια του λιφτινγκ προσώπου;

Η αναισθησία που γίνεται κατά την επέμβαση είναι συνήθως τοπική σε συνδυασμό με μέθη.

Πόσο διαρκεί το λιφτινγκ προσώπου;

Ο χρόνος που θα διαρκέσει η επέμβαση εξαρτάται από την τεχνική που θα ακολουθήσει ο πλαστικός χειρουργός. Συνήθως κυμαίνεται από 3 έως 4,5 ώρες.

Λιφτινγκ προσώπου: Υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν επιπλοκές;

Οι επιπλοκές στο λιφτινγκ προσώπου είναι σπανιότατες. Ωστόσο ακόμη και στην περίπτωση που εμφανιστούν είναι συνήθως αντιμετωπίσιμες. Κάποιες από αυτές είναι:

 • Δημιουργία αιματώματος
 • Εμφάνιση φλεγμονής
 • Δύσμορφες ουλές
 • Τραυματισμός προσωπικού νεύρου
 • Νέκρωση δέρματος μικρής έκτασης

Μετά το λιφτινγκ προσώπου ο ασθενής θα χρειαστεί να νοσηλευτεί;

Ο ασθενής ανάλογα με το είδος της αναισθησίας που χρησιμοποιήθηκε, είτε παραμένει για μία νύχτα στο νοσοκομείο, είτε εξέρχεται από αυτό μετά από λίγες ώρες. Ορθότερο πάντως, ανεξαρτήτως του είδους της αναισθησίας, είναι να παραμείνει για μία ημέρα στο νοσοκομείο και να πάρει εξιτήριο αφού αφαιρεθούν οι παροχετεύσεις.

Σε πόσο διάστημα μετά το λιφτινγκ προσώπου μπορεί το άτομο να επιστρέψει στην εργασία του;

Αμέσως μετά το λιφτινγκ προσώπου θα παρουσιαστούν εκχυμώσεις και οίδημα, πράγμα απολύτως φυσιολογικό. Για μερικές ημέρες ο ασθενής θα χρειαστεί να φορέσει έναν ελαστικό κορσέ, μικρού μεγέθους, στο πρόσωπο, ο οποίος βοηθάει να επανασυγκολληθούν οι ιστοί και να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα.  Έπειτα από 6 ως 8 ημέρες που το οίδημα και οι εκχυμώσεις έχουν υποχωρήσει πλήρως είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του. Οι τομές εξάλλου γίνονται πάντα σε σημεία μη εμφανή, όπως πχ. πίσω από τη γραμμή του αυτιού και μπορούν να καλυφθούν με την επιλογή του κατάλληλου χτενίσματος  ή του μακιγιάζ όσο ακόμη είναι έντονες. Με το πέρασμα του χρόνου και την εφαρμογή ειδικής κρέμας, που θα συστήσει ο πλαστικός χειρουργός, οι ουλές θα είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να διακριθούν.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα από το λιφτινγκ πρόσωπου;

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Κύριο ρόλο παίζει η ποιότητα του δέρματος, ο ρυθμός της διαδικασίας της γήρανσης, η ηλικία που έγινε η επέμβαση και ο τρόπος ζωής. Η συνήθης διάρκεια είναι από 8 μέχρι 10 χρόνια. Στην περίπτωση όμως που το λιφτινγκ προσώπου γίνει κατά την τέταρτη δεκαετία, όπου το δέρμα δεν έχει υποστεί μεγάλη φθορά, τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν τουλάχιστον 5 χρόνια περισσότερο.

Θα μπορούσαν να συνδυαστούν κι άλλες θεραπείες με το λιφτινγκ προσώπου ;

Το λιφτινγκ προσώπου θα μπορούσε να συνδυαστεί τόσο με  μη επεμβατικές θεραπείες όσο και με επεμβατικές. Μη επεμβατικές θεραπείες που μπορούμε να συνδυάσουμε ώστε να να βελτιωθεί η ποιότητα του δέρματος είναι :

 • Peeling
 • P.R.P
 • Fractional Laser

Οι επεμβατικές θεραπείες που που μπορούμε να συνδυάσουμε είναι