fbpx

Ουλές – Χηλοειδή

Τι είναι οι Ουλές;

Οι ουλές είναι ορατά σημάδια στο δέρμα που παραμένουν μετά από τραυματισμό, όπως ένα έγκαυμα ή έναν χημικό ή μηχανικό τραυματισμό. Ο οργανισμός ενεργοποιεί μηχανισμούς επούλωσης για να διατηρήσει τη δομική και λειτουργική ακεραιότητα του πληγωμένου ιστού.

 

Ποια είναι τα είδη των ουλών που υπάρχουν;

Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες ουλών:

  • Οι φυσιολογικές.
  • Οι ατροφικές.
  • Οι υπερτροφικές.
  • Οι χηλοειδείς.

 

Είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα ή/και λειτουργικό οι ουλές;

Ουσιαστικά, αποτελούν ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μετά από εγκαύματα ή σοβαρά τραύματα γίνονται και λειτουργικό πρόβλημα, γιατί δεν αφήνουν μία άρθρωση να ανοίξει (ρικνωτικές ουλές – προκαλούν ρίκνωση). Έτσι, όταν οι ουλές είναι λειτουργικό πρόβλημα, απαιτούν μόνο χειρουργική αντιμετώπιση, διότι σχηματίζονται σκληρές ουλές που ασκούν υπερβολική τάση στο περιβάλλον υγιές δέρμα.

 

Τι είναι οι Μετεγκαυματικές Ουλές & Πώς αντιμετωπίζονται;

Οι μετεγκαυματικές ουλές είναι ουλές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της διαδικασίας της επούλωσης μετά από ένα έγκαυμα. Κατά τη διάρκεια της επούλωσης, το φυσιολογικό δέρμα αντικαθίσταται από ουλώδη συνδετικό ιστό, ο οποίος είναι λιγότερο ελαστικός και δημιουργεί μια σκληρή ή ανάγλυφη επιφάνεια.

Ο πλαστικός χειρουργός αναλαμβάνει την αντιμετώπιση των μετεγκαυματικών ουλών με χειρουργική θεραπεία, στόχος της οποίας είναι να βελτιώσει την εμφάνιση τους και να επαναφέρει τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος.

 

Τι είναι οι Χηλοειδείς Ουλές & Σε ποιες περιοχές του σώματος συνήθως εμφανίζονται;

Γενικά, τα χηλοειδή προκύπτουν μετά από κάκωση του δέρματος, όπως έγκαυμα, εμβολιασμός, ακμή, χειρουργική επέμβαση ή τατουάζ (δερματοστιξία).

Αυτές οι υπερβολικά υπερτροφικές ουλές συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές, όπως στην πλάτη, τους ώμους, το στήθος, το λαιμό, το θώρακα, τους λοβούς των αυτιών και το πιγούνι.

Είναι μεγάλες και δύσμορφες, και αντιμετωπίζονται δύσκολα από αισθητική άποψη. Συνήθως, η εμφάνισή τους οφείλεται σε ενδοκρινικούς ή κληρονομικούς παράγοντες.

 

Μορφολογία & Συμπτώματα Χηλοειδών Ουλών

Οι χηλοειδείς ουλές, σε αντίθεση με τις υπερτροφικές ουλές, εκτείνονται πέρα από τα όρια της αρχικής βλάβης, και είναι σαφώς μεγαλύτερες, κόκκινες και επηρμένες. Η προέλευσή τους οφείλεται σε παθολογική υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου και γλυκοζαμινογλυκάνης, οδηγώντας στην υπερπλασία του δέρματος στο σημείο του τραυματισμού και στην παραγωγή περίσσειας εξωκυττάριας ουσίας.

Οι χηλοειδείς ουλές, πέρα από την αισθητική δυσμορφία, μπορεί να προκαλούν συμπτώματα, όπως πόνο και κνησμό, επηρεάζοντας αρνητικά τη ψυχολογία των ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με άλλες μορφές ουλών, οι χηλοειδείς δεν υποχωρούν και παράλληλα δεν γίνονται πιο ήπιες όσο περνάει ο χρόνος.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι χηλοειδής ουλές;

Η αντιμετώπιση των χηλοειδών ουλών αποτελεί μία απαιτητική και μακροχρόνια διαδικασία. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και συχνά απαιτεί επανάληψη των συνεδριών για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Η επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας γίνεται μετά από κλινική αξιολόγηση από έμπειρο και εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι διάφορες επιλογές θεραπείας.

 

Θεραπεία Χηλοειδών Ουλών με Fractional Laser CO2

Με το Fractional Laser CO2 επιτυγχάνεται επιλεκτική σάρωση της επιφάνειας του δέρματος που έχει τη βλάβη, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες σε βαθύτερα στρώματα. Αυτό βελτιώνει αισθητά την υφή και το χρώμα των ουλών ακμής, οδηγώντας σε ανάπλαση του δέρματος χωρίς το ενοχλητικό «ξεφλούδισμα», με γρήγορη και ανώδυνη επούλωση.

Το Fractional Laser CO2 βοηθάει στις χηλοειδής ουλές ακμής καθώς και στις άλλες 2 κατηγορίες ουλών ακμής (ατροφικές και υπερτροφικές). Το πόσες συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν εξαρτάται από την έκταση και το μέγεθος της βλάβης.

 

 

Χημική Απολέπιση (Peeling) για Χηλοειδείς Ουλές

Το χημικό peeling βοηθάει στη θεραπεία των χηλοειδών ουλών, κάνοντας απολέπιση στις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση των υπερτροφικών ορίων των ουλών και βελτιώνοντας το χρώμα τους. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξάλειψη δυσχρωμιών και σημαδιών ακμής, βελτιώνοντας την όψη του δέρματος, και με τις επαναλήψεις μειώνει το βάθος των ουλών.

 

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία για Χηλοειδείς Ουλές

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP αποτελεί μία από τις καλύτερες θεραπείες για τη θεραπεία των χηλοειδών ουλών ακμής. Όταν συνδυάζεται με το Fractional Laser CO2, ενισχύει την ανάπλαση της επιδερμίδας, οδηγώντας σε μόνιμα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Αντιμετώπιση Χηλοειδών Ουλών με Ενέσιμα Φάρμακα

Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός εκτελεί ενδοβλαβικές εγχύσεις τριαμσινολόνης (είδος κορτιζόνης) στην περιοχή της ουλής. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε σταδιακή μετατροπή μιας χηλοειδούς ουλής σε πιο επίπεδη.

 

Τι πρέπει να προσέχετε μετά τη θεραπεία των χηλοειδών ουλών;

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού, ανεξαρτήτως της επιλεγμένης μεθόδου για τη θεραπεία των χηλοειδών ουλών. Αυτό εξασφαλίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ο χρόνος που απαιτείται για την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες εξαρτάται από την επιλεγμένη θεραπευτική μέθοδο. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών αναπλαστικών κρεμών και αντηλιακού για να αποφευχθούν προβλήματα δυσχρωμιών στο δέρμα.