fbpx
βλεφαροπλαστική kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση αισθητικής χειρουργικής που μπορεί να επαναφέρει τη χαμένη νεανικότητα του βλέμματος και να μας απαλλάξει από τα σημάδια του χρόνου. Πρόκειται για μια επέμβαση η οποία μπορεί να ανανεώσει την συνολική εικόνα του προσώπου, απομακρύνοντας τις αντιαισθητικές ‘’σακούλες’’ κάτω από τα μάτια και την περίσσεια δέρματος στην περιοχή των άνω βλεφάρων. Έτσι, το βλέμμα παύει να μοιάζει θλιμμένο και κουρασμένο και η αυτοπεποίθηση του ατόμου επανέρχεται.

Τι μπορεί να διορθωθεί με την βλεφαροπλαστική;

Με τη βλεφαροπλαστική απομακρύνεται η περίσσεια του δέρματος που εντοπίζεται στα άνω βλέφαρα, καθώς και το πλεονάζον λίπος το οποίο ευθύνεται για τη διόγκωση στην περιοχή του έσω κανθού. Σε ότι αφορά τα κάτω βλέφαρα, αναμορφώνονται οι ‘’σακούλες’’ που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του περικογχικού λίπους και απομακρύνεται η περίσσεια δέρματος ώστε να επιτευχθεί μείωση των ρυτίδων. Με αυτό τον τρόπο το βλέμμα δείχνει ξεκούραστο και ολόκληρο το πρόσωπο αποκτά πιο νεανική όψη.

Μπορεί να κάνει κάποιος βλεφαροπλαστική μόνο στο άνω ή μόνο στο κάτω βλέφαρο;

Τα μάτια είναι μια περιοχή του προσώπου αρκετά εκτεθειμένη στα σημάδια του χρόνου. Γι’ αυτό και η βλεφαροπλαστική γίνεται συνολικά τόσο στα άνω όσο και τα κάτω βλέφαρα. Σαφώς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αλλοιώσεις είναι εντονότερες είτε στα άνω είτε στα κάτω βλεφάρα και μπορούμε να παρέμβουμε μεμονωμένα στη μια ή την άλλη περιοχή. Αυτό όμως είναι κάτι πολύ σπάνιο. Συνήθως η βλεφαροπλαστική γίνεται σε όλη την περιοχή.

Βλεφαροπλαστική: Η διαδικασία της επέμβασης στα κάτω βλεφάρα

Κάθε άλλο παρά γοητευτική όψη μας χαρίζουν οι ‘’σακούλες’’ που βρίσκονται στα κάτω βλέφαρα. Η παρουσία τους είναι αποτέλεσμα της αύξησης του περικογχικού λίπους και της προς τα έξω προβολής του. Στις νεαρότερες ηλικιακά ομάδες όπου δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε και περίσσεια δέρματος, πραγματοποιούνται τομές πολύ μικρού μήκους στην περιοχή του επιπεφυκότα. Έτσι, δεν δημιουργούνται εξωτερικές ουλές. Στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, η τομή διενεργείται κάτω από τις βλεφαρίδες ώστε να αποκαταστήσουμε την χαλαρότητα που έχει επέλθει στις ανατομικές δομές. Και στις δύο περιπτώσεις αφαιρείται μόνον το πλεονάζον λίπος. Η επέμβαση στοχεύει στην αποκατάσταση του διαφράγματος ώστε να συγκρατεί ένα μέρος του λίπους και την μεταφορά του υπόλοιπου σε άλλο σημείο για να βελτιωθεί το αισθητικό αποτέλεσμα.

Ποια η προετοιμασία πριν την βλεφαροπλαστική;

Ο πλαστικός χειρουργός θα καταγράψει προσεκτικά το ιστορικό του ατόμου προκειμένου να διαπιστώσει αν είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν προβλήματα ή αλλεργίες στην περιοχή των ματιών. Έπειτα θα προβεί σε κλινική εξέταση για να ελέγξει την κατάσταση των ιστών στην περιοχή. Πριν την επέμβαση συνιστάται η αποφυγή συγκεκριμένων φαρμάκων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση αιμορραγίας.

Βλεφαροπλαστική: Μετά την επέμβαση

Η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη. Ολική αναισθησία γίνεται μόνο στην περίπτωση που ζητηθεί από τον ίδιο τον ασθενή. Δύο έως τρεις ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει σπίτι του. Με την πάροδο πέντε ημερών γίνεται και η αφαίρεση των ραμμάτων, ενώ μέσα σε δυο μήνες οι ουλές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Όσοι έχουν υποβληθεί σε βλεφαροπλαστική μπορούν να κυκλοφορούν και εκτός σπιτιού άφοβα, υπό την προϋπόθεση να φορούν γυαλιά ηλίου μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα.

Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών στη βλεφαροπλαστική;

Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι ελάχιστος. Σαφώς όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση είναι δυνατόν να υπάρξουν επιπλοκές αλλά είναι απολύτως διαχειρίσιμες. Κάποιες από αυτές που ενδέχεται να προκύψουν είναι μετεγχειρητικό αιμάτωμα ή αλλοίωση στο σχήμα των βλεφάρων.

Οι ουλές από τη βλεφαροπλαστική θα είναι εμφανείς;

Οι ουλές μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, που διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση, θα διακρίνονται με μεγάλη δυσκολία ακόμα και από έμπειρα μάτια. Ο πλαστικός χειρουργός επιλέγει προσεκτικά τα σημεία που διενεργούνται οι τομές ώστε να μπορούν να κρυφτούν. Η τομή στην περιοχή του άνω βλεφάρου γίνεται μέσα στην αντιβλεφαρική σχισμή έτσι όταν τα μάτια είναι ανοιχτά δεν είναι ορατή, ενώ στην περιοχή του κάτω βλεφάρου η τομή γίνεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Επειδή το δέρμα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ λεπτό, η επούλωση είναι άριστη.

Τι θα πρέπει να προσέχει ο ασθενής μετά τη βλεφαροπλαστική;

Δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο που θα πρέπει να προσέξει μετά τη βλεφαροπλαστική. Απλά το πρώτο διάστημα θα ήταν ωφέλιμο ο ασθενής να αποφύγει την έντονη αθλητική δραστηριότητα, την παρακολούθηση τηλεόρασης, το μακιγιάζ στην περίπτωση των γυναικών ή την χρήση φακών επαφής. Για να μειωθεί το οίδημα γρηγορότερα καλό θα ήταν να χρησιμοποιεί κρύα επιθέματα (κομπρέσες). Αν παρατηρηθεί ξηροφθαλμία οι σταγόνες θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να επαναληφθεί η βλεφαροπλαστική ή έχει μόνιμα αποτελέσματα;

Η βλεφαροπλαστική προσφέρει αποτελέσματα μακράς διάρκειας. Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψιν το γεγονός πως η πορεία της γήρανσης δεν σταματά. Γι’ αυτό υπάρχει ένα ενδεχόμενο επανεμφάνισης περίσσειας δέρματος στην περιοχή των άνω βλεφάρων, η οποία όμως μπορεί να διορθωθεί με ενδοσκοπικό λίφτινγκ μετώπου. Όσον αφορά τις ‘‘σακούλες’’ τα αποτελέσματα διαρκούν πολλά χρόνια και η περιοχή σπάνια χρειάζεται να ξαναχειρουργηθεί στο μέλλον.

Πόσες ημέρες μετά τη βλεφαροπλαστική μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ασθενής φακούς επαφής;

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που χρειάζεται να παρέλθει έως ότου να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής. Σίγουρα βέβαια, όχι πριν την αφαίρεση των ραμμάτων. Η περίοδος επούλωσης ποικίλει από περίπτωση σε περίπτωση. Συνήθως μετά την αφαίρεση των ραμμάτων μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί και τους φακούς επαφής. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση, κατά την τοποθέτηση ή την απομάκρυνση των φακών, διότι δεν πρέπει να τεντωθεί η γωνία του ματιού.

Πότε μπορεί να μακιγιάρει την περιοχή των ματιών μια γυναίκα;

Πέντε ημέρες μετά την βλεφαροπλαστική και αφού αφαιρεθούν τα ράμματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μακιγιάζ. Απαιτείται βέβαια προσοχή κυρίως κατά τη διαδικασία αφαίρεσής του για να μην ερεθιστεί η περιοχή.

Τι κόστος έχει η βλεφαροπλαστική;

Ο περισσότερος κόσμος τείνει να πιστεύει πως οι αισθητικές επεμβάσεις έχουν υψηλό κόστος και πως απευθύνονται σε ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό ίσχυε εν μέρει παλαιότερα. Οι τιμές πλέον κινούνται σε πολύ λογικά επίπεδα, γι’ αυτό και οι επεμβάσεις έχουν γίνει προσιτές σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Διαβάστε επίσης: Αυτομεταμόσχευση λίπους