fbpx
υαλουρονικό οξύ kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει στον οργανισμό μας. Καθώς τα χρόνια περνούν το δέρμα χάνει μέρος του υαλουρονικού που διαθέτει και μαζί του χάνεται η ελαστικότητα και η νεανική όψη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων στην περιοχή του άνω χείλους, στο μεσόφρυο, γύρω από τα μάτια και κάτω από τα χείλη. Ενώ παράλληλα το δέρμα χάνει τη λάμψη του και η όψη του προσώπου μοιάζει κουρασμένη.

Ουσιαστικά με τον όρο υαλουρονικό οξύ εννοούμε μια πρωτείνη (γλυκοζαμινογλυκάνη) που κύριος ρόλος της είναι να διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο. Το ενέσιμο υαλουρονικό παράγεται σε εργαστηριακό περιβάλλον είναι απολύτως ασφαλές και εφαρμόζεται είτε ως filler είτε ως μεσοθεραπεία. Αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση για τη λείανση των ρυτίδων ενώ παράλληλα ενυδατώνει και συσφίγγει το δέρμα. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και την αύξηση του όγκου σε σημεία όπως τα χείλη.

Πώς εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται μέσω μιας απλής διαδικασίας, η οποία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο πλαστικός χειρουργός αρχικά απλώνει μια αναισθητική κρέμα στην περιοχή. Το υλικό είναι ήδη συσκευασμένο σε ποσότητα του 1ml σε αποστειρωμένες σύριγγες. Η έγχυση του γίνεται μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας. Ο πόνος σε όλη τη διάρκεια είναι σχεδόν ανεπαίσθητος. Τα αποτελέσματα της έγχυσης γίνονται αμέσως αντιληπτά και ο ασθενής μπορεί να συμμετέχει στην απόφαση της ποσότητας που θα του χορηγηθεί.

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται για να απαλύνει τις ρυτίδες:

 • Γύρω από το στόμα( ρυτίδες γέλιου)
 • Στο πηγούνι (ρυτίδες θλίψης).
 • Στις παρειές.
 • Στο λαιμό.
 • Στα χείλη (ρυτίδες καπνιστή).
 • Στο μέτωπο (ρυτίδες έκπληξης).
 • Στο μεσόφρυο (ρυτίδες θυμού).
 • Γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας).

Εφαρμόζεται επίσης για:

 • να αυξηθεί ο όγκος των χειλιών
 • να μειωθούν οι μαύροι κύκλοι
 • να “γεμίσει” τα ζυγωματικά
 • να “σβήσει” τις ουλές της ακμής

Υαλουρονικό οξύ : Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα από τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ διαρκούν περίπου ένα έτος. Όταν το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται στην περιοχή των ζυγωματικών η διάρκεια του είναι πολύ μεγαλύτερη λόγω της ενισχυμένης σύστασής του (περίπου 18 μήνες), ενώ όταν εφαρμόζεται σε σημεία που διακρίνονται από μεγάλη κινητικότητα, όπως η περιοχή γύρω από το στόμα ή η περιοχή του μεσόφρυου τότε η διάρκειά του είναι μικρότερη (περίπου 8 μήνες).

Υαλουρονικό οξύ: Πότε πρέπει να επαναληφθεί η εφαρμογή;

Ωφέλιμο θα ήταν να επαναληφθεί η διαδικασία αφού περάσουν 5 με 6 μήνες από την προηγούμενη εφαρμογή. Μέσα σε αυτό το διάστημα το υαλουρονικό οξύ δεν έχει απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό κι έτσι κάθε φορά εγχύεται μικρότερη ποσότητα.

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ έχει παρενέργειες;

Το υαλουρονικό οξύ είναι απολύτως ασφαλές. Αξίζει να τονιστεί ότι τα σκευάσματα υαλουρονικού οξέως που χρησιμοποιούνται στο Kallisti medical ειναι μόνο όσα έχουν έγκριση από το FDA. Ωστόσο είναι πιθανόν να υπάρξουν οι ακόλουθες παρενέργειες :

 • εμφάνιση οιδήματος
 • μελανιές στα σημεία έγχυσης
 • μόλυνση (σπανιότατα)

Οι παραπάνω παρενέργειες όμως είναι παροδικές και απολύτως αντιμετωπίσιμες.

Τι μπορεί να κάνει το άτομο στην περίπτωση που δεν με ικανοποιηθεί από το αποτέλεσμα;

Εάν το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί υπάρχει τρόπος να το αναστρέψουμε με την χρήση της υαλουρονιδάσης. Πρόκειται για ένα υδροδιαλυτό ένζυμο που εξουδετερώνει άμεσα το υαλουρονικό οξύ. Συγκεκριμένα, η υαλουρονιδάση έχει την ιδιότητα να μετατρέπει το υαλουρονικό οξύ σε αμινοξέα, τα οποία απορροφά βαθμιαία ο οργανισμός. Καλό θα ήταν όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ποσότητα του υαλουρονικού ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγουμε σε αυτή τη λύση. Η χορήγησή της είναι ασφαλής για τον οργανισμό αλλά παράλληλα επιζήμια διότι μπορεί να καταστρέψει και το φυσικό υαλουρονικό οξύ και όχι μόνο το συνθετικό.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα σημεία του σώματος;

Το υαλουρονικό οξύ δεν εφαρμόζεται μόνο στην περιοχή του προσώπου ή του λαιμού. Μπορούμε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσουμε στην περιοχή του ντεκολτέ για να απαλύνουμε τις ρυτίδες, να εξαφανίσουμε σημάδια από τραυματισμούς, να διορθώσουμε το περίγραμμα των γλουτών κτλ.

Γιατί να επιλέξει κάποιος τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

 • Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ έχει άμεσα αποτελέσματα.
 • Η επιδερμίδα αποκτά λάμψη, νεανικότητα και σφριγηλότητα.
 • Το δέρμα μοιάζει πιο υγιές και ανανεωμένο.
 • Το αποτέλεσμα διατηρείται για μεγάλο διάστημα που μπορεί να αγγίξει τους 18 μήνες ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος.

Υαλουρονικό οξύ για αύξηση του όγκου των χειλιών

Με την πάροδο του χρόνου ο όγκος των χειλιών μειώνεται. Το υαλουρονικό οξύ εκτός από την καταπολέμηση των ρυτίδων, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να αποκαταστήσουμε τον χαμένο όγκο και την σφριγηλότητα στην περιοχή. Φυσικά ο πλαστικός χειρουργός θα εκτιμήσει την ακριβή ποσότητα που χρειάζονται τα χείλη του υποψηφίου, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι φυσικότατο χωρίς καμία δόση υπερβολής.

Υαλουρονικό οξύ: Ενυδάτωση της επιδερμίδας του προσώπου

Μια από τις βασικότερες δράσεις του υαλουρονικού οξέος είναι πως μπορεί να χαρίσει στην επιδερμίδα του προσώπου σας βαθιά ενυδάτωση. Το υαλουρονικό οξύ είναι υδρόφιλο, δηλαδή μπορεί να συγκεντρώνει γύρω του μόρια νερού. Συγκεκριμένα μπορεί να συγκρατήσει έως και χίλιες φορές το βάρος του σε νερό. Έτσι, καταπολεμά την ξηρότητα του δέρματος και χαρίζει ένα πρόσωπο λαμπερό και φρέσκο.

Υαλουρονικό οξύ : Τι πρέπει να προσέξει το άτομο μετά την εφαρμογή;

Μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις. Το άτομο θα είναι σε θέση να επιτελέσει άμεσα τις καθημερινές του δραστηριότητες. Το μόνο που θα συστήσει ο πλαστικός χειρουργός είναι η κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων υγρών.

Υαλουρονικό οξύ ή θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η μια θεραπεία συμπληρώνει την άλλη. Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη δίνει πολύ καλά αποτελέσματα στη λείανση των ρυτίδων κυρίως στο πάνω μέρος του προσώπου σε σημεία όπως το πόδι της χήνας ή το μέτωπο. Από την άλλη, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του προσώπου, να αποκαταστήσει τον όγκο στα χείλη ή τα ζυγωματικά και να γεμίσει τις ρυτίδες.

Διαβάστε επίσης: Νήματα, Boosters, Fractional laser