fbpx
ενδοσκοπικό lifting μετώπου kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Ενδοσκοπικό lifting μετώπου

Το ενδοσκοπικό lifting μετώπου (brow lift) είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που εφαρμόζεται για την εξάλειψη των ρυτίδων και της χαλάρωσης στην περιοχή του μετώπου και των φρυδιών. Με τη συγκεκριμένη επέμβαση τα πεσμένα φρύδια ανυψώνονται, οι ρυτίδες λειαίνονται και η κουρασμένη όψη αποτελεί παρελθόν.

Ποια είναι η διαδικασία για το ενδοσκοπικό lifting μετώπου;

Ο πλαστικός χειρουργός πραγματοποιεί τέσσερις πολύ μικρές τομές στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Με τη βοήθεια ειδικής κάμερας και ενδοσκοπικών εργαλείων και έχοντας σαφή εικόνα των μυών στην περιοχή, προχωρά σε αποκόλληση και ανύψωση του δέρματος του μετώπου, ένα με δύο εκατοστά ψηλότερα, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσει την περίσσεια του δέρματος όπως συνηθιζόταν σε παλαιότερες τεχνικές. Στη συνέχεια επανατοποθετεί τους ιστούς, που έχουν χαλαρώσει λόγω της φυσικής φθοράς και των επαναλαμβανόμενων συσπάσεων, στην αρχική τους θέση και προχωρά στη συρραφή των τομών.

Σε ποιους απευθύνεται το ενδοσκοπικό lifting μετώπου;

Το ενδοσκοπικό lifting μετώπου απευθύνεται εξίσου σε γυναίκες και άνδρες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή. Έχουν δηλαδή, εκτεταμένες ρυτίδες σε όλο το πλάτος του μετώπου και τα φρύδια τους έχουν μετατοπιστεί προς τα κάτω, με αποτέλεσμα τα μάτια τους να δείχνουν πιο μικρά και το βλέμμα να μοιάζει βαρύ και κουρασμένο.

Σε πολλές περιπτώσεις λόγω της πτώσης των φρυδιών οι πλαστικοί χειρουργοί προχωρούν σε βλεφαροπλαστική ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η περίσσεια του δέρματος, αλλά δεν ανανεώνεται η συνολική εικόνα του προσώπου, αφού η βασική αιτία του προβλήματος δεν αντιμετωπίζεται.

Ποια ηλικία θεωρείται κατάλληλη για το ενδοσκοπικό lifting μετώπου;

Ενδεικτική ηλικία για να προχωρήσει κάποιος σε ενδοσκοπικό lifting μετώπου είναι αυτή, των 40 με 60 χρόνων. Ωστόσο εξαιρετικά σπάνια είναι δυνατόν η επέμβαση να πραγματοποιηθεί και σε νεότερα άτομα που τους έχει παρουσιαστεί νωρίτερα το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τι είδους αναισθησία γίνεται κατά το ενδοσκοπικό lifting μετώπου;

Το ενδοσκοπικό lifting μετώπου δεν αποτελεί βαριά επέμβαση, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη.

Μετά το ενδοσκοπικό lifting μετώπου;

Ο ασθενής θα χρειαστεί να παραμείνει για μία νύχτα στο νοσοκομείο. Την επόμενη ημέρα θα αφαιρεθούν οι παροχετεύσεις και μπορεί να επιστρέψει σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό την πρώτη ημέρα ένα οικείο πρόσωπο να είναι στο πλευρό του γιατί μπορεί να είναι λίγο ζαλισμένος.

Στην περιοχή θα υπάρχει ελαφρύ οίδημα το οποίο θα υποχωρήσει με την πάροδο των ημερών και ο ασθενής ενδέχεται να έχει πονοκέφαλο για μερικές ώρες. Μετά το ενδοσκοπικό lifting μετώπου θα πρέπει επίσης να φορά έναν ειδικό επίδεσμο για λίγες ημέρες.

Μπορεί να αντικατασταθεί το ενδοσκοπικό lifting μετώπου από τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Είναι γεγονός πως η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει το ενδοσκοπικό lifting μετώπου κυρίως σε άτομα νεαρότερης ηλικίας που παρουσιάζουν μετρίου βαθμού πτώση. Όμως σε περιπτώσεις σοβαρότερης πτώσης, μόνο το ενδοσκοπικό lifting μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Σε πόσο καιρό είναι  ορατό το αποτέλεσμα από το ενδοσκοπικό lifting μετώπου και ποια είναι η διάρκειά του;

Το αποτέλεσμα είναι ορατό αμέσως μετά την επέμβαση. Το ενδοσκοπικό lifting μετώπου έχει μόνιμο χαρακτήρα και δεν χρειάζεται να επαναληφθεί.

Ενδοσκοπικό lifting μετώπου :Μετά από πόσο διάστημα μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στην εργασία του;

Η διαδικασία επούλωσης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Το ενδοσκοπικό lifting μετώπου είναι μια αισθητική επέμβαση όπου οι ουλές κρύβονται στο τριχωτό της κεφαλής, ο πόνος είναι ελάχιστος, ενώ το οίδημα και οι μελανιές υποχωρούν γρήγορα. Συνεπώς μετά από 5 – 8 ημέρες αναλόγως το βαθμό επούλωσης του οργανισμού, ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του.

Πόσο καιρό μετά το ενδοσκοπικό lifting μετώπου θα μπορέσει το άτομο να αθληθεί;

Αν πρόκειται για ήπιας έντασης άσκηση ο ασθενής είναι σε θέση να γυμναστεί μετά από μία εβδομάδα με δέκα ημέρες περίπου. Αν πρόκειται για έντονη αθλητική δραστηριότητα καλό θα ήταν να περάσει ένας μήνας από την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση.

Υπάρχουν επιπλοκές από το ενδοσκοπικό lifting μετώπου;

Οι επιπλοκές στο ενδοσκοπικό lifting μετώπου είναι πολύ σπάνιες. Παρόλα αυτά όμως είναι δυνατό να παρουσιαστεί εντοπισμένη φλεγμονή, διάσπαση στις χειρουργικές τομές ή ήπια μετεγχειρητική αιμορραγία.

Μπορεί το ενδοσκοπικό lifting μετώπου να γίνει συνδυαστικά με άλλες αισθητικές επεμβάσεις;

Δεν είναι ιδανικό να πραγματοποιούμε ταυτόχρονα άλλες αισθητικές επεμβάσεις. Ωστόσο σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι δυνατό να συνδυάσουμε το ενδοσκοπικό lifting μετώπου με βλεφαροπλαστική, λιφτινγκ προσώπου, αυτομεταμόσχευση λίπους ή άλλες θεραπείες ώστε να επιτύχουμε ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.