fbpx
αυτομεταμόσχευση λίπους kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Αυτομεταμόσχευση λίπους

Η αυτομεταμόσχευση λίπους σε πρόσωπο και σώμα είναι η επέμβαση που γίνεται προκειμένου να διορθωθούν ατέλειες σε διάφορα σημεία. Το λίπος που χρησιμοποιείται, έχει αφαιρεθεί από περιοχές του σώματος του υποψηφίου, με υψηλή συγκέντρωση όπως για παράδειγμα η κοιλιακή χώρα, οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των βραχιόνων, τα γόνατα.

Αυτομεταμόσχευη λίπους : Στατιστικά στοιχεία

Η αυτομεταμόσχευση λίπους γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Από τότε τελειοποιήθηκε μέσω αλλεπάλληλων ερευνών και τα τελευταία χρόνια με τη χρήση εξελιγμένων μηχανημάτων και καινοτόμων τεχνικών, η αυτομεταμόσχευση λίπους σε πρόσωπο και σώμα είναι η τρίτη πιο συχνή επέμβαση πλαστικής χειρουργικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτομεταμόσχευση λίπους : Πρόσωπο

Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα υφίσταται πολλές αλλαγές και σταδιακά παρουσιάζει χαλάρωση με συνέπεια να αλλοιώνεται το περίγραμμα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Η αυτομεταμόσχευση λίπους δίνει λύση, διορθώνοντας άμεσα τις ατέλειες στο περίγραμμα, αλλά και επαναφέροντας τον όγκο στις περιοχές που έχει χαθεί όπως στα ζυγωματικά. Παράλληλα βελτιώνεται εντυπωσιακά η ποιότητα και η υφή του δέρματος εξαιτίας των βλαστοκυττάρων που υπάρχουν σε αφθονία στον λιπώδη ιστό.

Αυτομεταμόσχευση λίπους : Σώμα

Στο υπόλοιπο σώμα η αυτομεταμόσχευση λίπους χρησιμοποιείται για να δώσει αρμονία και συμμετρία στα σημεία που είναι δυσανάλογα όπως για παράδειγμα σε πολύ αδύνατες γάμπες, σε ‘’άδειους’’ γλουτούς, σε μικρό στήθος και τέλος σε ατέλειες στο περίγραμμα του σώματος.

Με ποιο τρόπο και σε ποια σημεία γίνεται η αυτομεταμόσχευση λίπους στο πρόσωπο;

Η αυτομεταμόσχευση λίπους σε πρόσωπο διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και μέθη. Αρχικά ο πλαστικός χειρουργός προχωρά σε αφαίρεση του λίπους από περιοχές του σώματος που υπάρχει σε περίσσεια (συνήθως προτιμάται η κοιλιακή χώρα), με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένης κάνουλας. Κατόπιν τα λιποκύτταρα υπόκεινται σε φυγοκέντρηση, προκειμένου να απομονωθούν από ουσίες που δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια κανουλών μικρού μεγέθους γίνεται η επανατοποθέτηση των λιποκυττάρων στα σημεία του προσώπου που έχουν ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται ο χαμένος όγκος και το πρόσωπο αποκτά πιο νεανική όψη.

Τα σημεία που είναι δυνατό να γίνει είναι:

 • στην περιοχή των ζυγωματικών
 • στα βλεφάρα
 • στην περιοχή του μεσόφρυου
 • στα χείλη
 • στις ρινοπαρειακές αύλακες
 • σε ολόκληρο το περίγραμμα (οβάλ) του προσώπου
 • σε ουλές από τραύματα ή ακμή

Με ποιο τρόπο και σε ποια σημεία γίνεται η αυτομεταμόσχευση λίπους στο σώμα;

Η διαδικασία και σε αυτή την περίπτωση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και μέθη. Οι διαφορές έγκειται κυρίως στην μεγαλύτερη ποσότητα λίπους που μεταμοσχεύουμε στο σώμα. Ως εκ τούτου τόσο η λήψη όσο και η επανατοποθέτηση του λίπους γίνονται με λίγο μεγαλύτερες κάνουλες. Ως προς την επεξεργασία του λίπους αυτή γίνεται με διήθηση και διαχωρισμό των λιποκυττάρων.

Η αυτομεταμόσχευση λίπους είναι δυνατό να γίνει:

 • στους γλουτούς για αύξηση του όγκου και βελτίωση του σχήματος
 • σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος για να βελτιώσουμε το περίγραμμά του
 • στις γάμπες, στην περίπτωση που είναι πολύ αδύνατες
 • στο στήθος για απλή αύξηση ή αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή ή ογκεκτομή
 • στην ραχιαία επιφάνεια των χεριών για να αντιμετωπιστεί η γερασμένη όψη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει η αυτομεταμόσχευση λίπους σε πρόσωπο και σώμα;

Τα πλεονεκτήματα από την αυτομεταμόσχευση λίπους σε πρόσωπο και σώμα είναι πολλά. Τα σημαντικότερα είναι πως:

 • το λίπος αντλείται από τον ίδιο τον οργανισμό (του εκάστοτε ενδιαφερόμενου) και δεν χρησιμοποιούνται ξένα μοσχεύματα. Αυτό μηδενίζει τον κίνδυνο να απορριφθεί το μόσχευμα εξαιτίας οποιαδήποτε αλλεργικής αντίδρασης, γιατί είναι απολύτως συμβατό με τον οργανισμό μιας και αποτελεί μέρος του.
 • τα αποτελεσμάτα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι μόνιμα, άρα η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη άλλων μεθόδων όπως οι εγχύσεις με υαλουρονικό οξύ ή άλλο filler.
 • με την αυτομεταμόσχευση λίπους σε πρόσωπο και σώμα, η όψη και η υφή της επιδερμίδας βελτιώνεται αισθητά γιατί το λίπος περιέχει βλαστοκύτταρα.

Η αυτομεταμόσχευση λίπους είναι μια επώδυνη διαδικασία;

Η αυτομεταμόσχευση είναι από τις πλέον ανώδυνες τεχνικές, τόσο όταν εφαρμόζεται στην περιοχή του προσώπου, όσο και όταν εφαρμόζεται στο σώμα. Έχει σχεδόν ανύπαρκτο μετεγχειρητικό πόνο που αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ήπιων αναλγητικών και η αποκατάσταση γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών από την αυτομεταμόσχευση λίπους;

Η αυτομεταμόσχευση λίπους σε πρόσωπο και σώμα είναι μία εξαιρετικά ασφαλής μέθοδος που ουσιαστικά δεν έχει καθόλου επιπλοκές. Ίσως εμφανιστούν εκχυμώσεις ή κάποιο ελαφρύ οίδημα αλλά είναι παροδικά.

Πόσο ορατές θα είναι οι ουλές μετά από την αυτομεταμόσχευση λίπους;

Όλη η διαδικασία γίνεται από μικρές οπές που επουλώνονται χωρίς να αφήσουν οποιοδήποτε σημάδι στο πρόσωπο, ενώ για το σώμα χρησιμοποιούνται τομές 3 χιλιοστών σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακριθούν ακόμη και το πρώτο διάστημα. Μετά από δύο μήνες περίπου οι τομές έχουν ξεθωριάσει και δεν διακρίνονται καθόλου.

Θα χρειαστεί να παραμείνει ο ασθενής  στο νοσοκομείο μετά την αυτομεταμόσχευση λίπους σε πρόσωπο και σώμα;

Στο νοσοκομείο ο ασθενής θα παραμείνει μόνο για δύο με τρεις ώρες μετά το πέρας της επέμβασης μέχρις ότου συνέλθει πλήρως από την αναισθησία. Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο ούτε καν για προληπτικούς λόγους γιατί η συγκεκριμένη επέμβαση  χαρακτηρίζεται από μέγιστη ασφάλεια.

Πόσο διάστημα αποθεραπείας απαιτεί η αυτομεταμόσχευση λίπους;

Δεν απαιτείται διάστημα αποθεραπείας. Αμέσως μετά την επέμβαση το άτομο είναι σε θέση να κάνει ό,τι σας ευχαριστεί. Στην περίπτωση που η αυτομεταμόσχευση αφορά το πρόσωπο ή τα χέρια, μπορεί να καλύψει τυχόν μελανιές με μακιγιάζ ή να περιμένει τρεις ημέρες μέχρι να εξαφανισθούν.

Ποιοι μπορούν να προχωρήσουν σε αυτομεταμόσχευση λίπους;

Τυπικά σε αυτομεταμόσχευση λίπους μπορούν να προχωρήσουν όσοι έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν επαρκείς δότριες περιοχές, ανάλογα με την ποσότητα λίπους που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Σημαντικό είναι επίσης οι υποψήφιοι να είναι υγιείς και να μην πάσχουν από χρόνια νοσήματα, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα και τη διάθεση να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα (καθώς μία απότομη αλλαγή θα μπορούσε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα και να επηρεάσει τη διάρκειά του).

Διαβάστε επίσης:  Βλεφαροπλαστική, Ενδοσκοπικό lifting μετώπου