fbpx

Μυρμηγκιές

 

Τι είναι οι Μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιές ή αλλιώς μυρμηκιές είναι καλοήθεις υπερπλασίες στο δέρμα που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus). Υπάρχουν πάνω από 70 διαφορετικά είδη αυτού του ιού που συνδέονται με αυτές τις αυξήσεις και κάθε είδος προκαλεί μυρμηγκιές σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Οι μυρμηγκιές είναι ακόμη γνωστές και ως σκαθάρια, βερβερίτσες, καρναβίτσες ή γαρδαβίτσες.

Αν και αποτελούν μια καλοήθη κατάσταση, μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στους ασθενείς λόγω κνησμού, έντονου πόνου ή αιμορραγίας. Όταν εμφανίζονται στα πόδια, είναι πιθανό να δυσχεραίνουν τη βάδιση. Οι μυρμηγκιές αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή δερματική πάθηση μετά την ακμή. Συχνά προσβάλλουν παιδιά και νεαρά άτομα, εξαιτίας του «ανώριμου» ανοσοποιητικού τους συστήματος, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο συγκεκριμένος ιός επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων, οδηγώντας στη δημιουργία των μυρμηγκιών, οι οποίες (όπως ειπώθηκε και παραπάνω) αποτελούν καλοήθη εξογκώματα με διαφορετική εμφάνιση ανάλογα με τον τύπο τους.

 

Θεραπεία Μυρμηγκιών με Laser CO2

 • Σήμερα, η κορυφαία επιλογή για τη θεραπεία των μυρμηγκιών είναι η χρήση του Laser CO2, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο μυρμηγκιάς και σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.
 • Η διαδικασία αφαίρεσης των βλαβών με Laser CO2 πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και προσφέρει άμεσα αποτελέσματα, ακόμη και στις πιο μικρές μυρμηγκιές, ενώ έχει τα πιο μικρά ποσοστά υποτροπών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεθόδους θεραπείας.
 • Με αυτήν τη μέθοδο, οι βλάβες μπορούν να αφαιρεθούν σε 1 μόνο συνεδρία, χωρίς να αφήνει ουλές ή σημάδια στην περιοχή που πάσχει. Επιπλέον, δεν επηρεάζει τους υγιείς ιστούς γύρω από τη μυρμηγκιά, καθώς στοχεύει αποκλειστικά στον ιστό της μυρμηγκιάς.
 • Δεν προκαλεί πόνο και βλάβες στο υγιές δέρμα, ενώ παράλληλα απαιτεί πολύ μικρό χρόνο αποθεραπείας. Όταν πραγματοποιείται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και επιτυγχάνονται σε 1 μόνο συνεδρία.
 • Το Laser CO2είναι κατάλληλο για τη θεραπεία των μυρμηγκιών ακόμα και στα παιδιά.
 • Πέρα από το Laser CO2, υπάρχουν και άλλες επιλογές θεραπείας για τις μυρμηγκιές, και ο πλαστικός χειρουργός θα σας συστήσει την πιο κατάλληλη για εσάς.

 

Πλεονεκτήματα Θεραπείας με Laser CO2 για την Οριστική Αφαίρεση των Μυρμηγκιών

Το Laser CO2 έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Προσφέρει μία ολοκληρωμένη θεραπεία για τις μυρμηγκιές, καθώς μπορεί να τις εξαλείψει οριστικάσε 1 μόνο συνεδρία.
 • Δεν αφήνεισημάδια και ουλές.
 • Δενπροκαλεί πόνο ή αιμορραγία.
 • Εξασφαλίζειγρήγορη ανάρρωση.
 • Πραγματοποιείταιάμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
 • Το αποτέλεσμαείναι μόνιμο.

 

Τι πρέπει να προσέξετε μετά τη θεραπεία των μυρμηγκιών με το Laser CO2;

Μετά τη θεραπεία των μυρμηγκιών με το Laser CO2, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή της περιοχής με το νερό για τουλάχιστον 24 ώρες. Συνιστάται επίσης η χρήση τοπικής αντιβιοτικής κρέμας για λίγες μέρες στο σημείο που αφαιρέθηκε η μυρμηγκιά.

Στην περίπτωση μυρμηγκιάς στο πόδι, συνιστάται να αποφεύγετε την ορθοστασία για 3 με 4 μέρες και να τοποθετείτε το πόδι ψηλότερα από τον κορμό για τις πρώτες 24 ώρες μετά τη θεραπεία, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλη μυρμηγκιά.

 

Αφαίρεση Μυρμηγκιών με Κρυοθεραπεία (Υγρό Άζωτο)

Η θεραπεία των μυρμηγκιών με υγρό άζωτο χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια στον τομέα της ιατρικής. Κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας, το υγρό άζωτο εφαρμόζεται σε θερμοκρασία -196°C. Η χαμηλή θερμοκρασία (ψύξη) οδηγεί σε νέκρωση τον πάσχοντα ιστό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια φλύκταινα (φουσκάλα) γύρω από τη μυρμηγκιά, η οποία εξαφανίζεται περίπου 1 εβδομάδα μετά.

Σε μερικές περιπτώσεις, η θεραπεία με υγρό άζωτο μπορεί να προκαλέσει ουλή, αλλά γενικά θεωρείται ασφαλής και σχεδόν ανώδυνη. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για παιδιά και εγκυμονούσες, καθώς δεν απαιτεί τοπική αναισθησία. Ένα πιθανό μειονέκτημα της κρυοθεραπείας είναι ότι, ανάλογα με τον βαθμό της βλάβης, μπορεί να απαιτηθεί η επανάληψη της θεραπείας πολλές φορές.

 

Θεραπεία Μυρμηγκιών με Ηλεκτροκαυτηριασμό (Διαθερμοπηξία)

Η διαθερμοπηξία για τη θεραπεία των μυρμηγκιών είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να εξουδετερώσει τις μυρμηγκιές, μετά από τοπική αναισθησία. Κατά τη διαδικασία, χρησιμοποιείται ένα μικρό εργαλείο, το οποίο το διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, και στη συνέχεια ακουμπάει τη βλάβη και προκαλεί την καύση της. Ωστόσο, ένα πιθανό αρνητικό που έχει αυτή η θεραπεία είναι η υψηλή πιθανότητα μετεγχειρητικού πόνου καθώς και ο κίνδυνος δημιουργίας ουλής.

 

Καυτηριασμός Μυρμηγκιών με Τοπική Χρήση Χημικών Παραγόντων

Η θεραπεία των μυρμηγκιών μπορεί να πραγματοποιηθεί με την τοπική χρήση χημικών καυστικών ουσιών, οι οποίες εφαρμόζονται στην περιοχή που επηρεάζεται, καταστρέφοντας σταδιακά τις μυρμηγκιές. Το μειονέκτημα στη θεραπεία των μυρμηγκιών με τη χρήση τέτοιων τοπικών ουσιών είναι ότι απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα για να εξαφανιστούν πλήρως οι βλάβες. Παράλληλα, συχνά παρουσιάζεται ως παρενέργεια και η πρόκληση ερεθιστικής δερματίτιδας από την επαφή με αυτές τις χημικές ουσίες.

 

Χειρουργική Αφαίρεση Μυρμηγκιών

Η χειρουργική αφαίρεση των μυρμηγκιών έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας, ειδικά όταν εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση μεγάλων βλαβών. Αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, αλλά συνήθως συνοδεύεται από κάποιες ενοχλήσεις και η πλήρης επούλωση της περιοχής απαιτεί αρκετές ημέρες. Παρά την υψηλή επιτυχία, η χειρουργική αφαίρεση των μυρμηγκιών συνεπάγεται κινδύνους, όπως ο κίνδυνος λοίμωξης ή η πιθανότητα δημιουργίας ουλής.

 

Θεραπεία Μυρμηγκιών σε Παιδιά

Η θεραπεία των μυρμηγκιών σε παιδιά πρέπει να διεξάγεται με ιδιαίτερη προσοχή από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Στο Kallisti Medical, διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στη θεραπεία των μυρμηγκιών σε παιδιά όλων των ηλικιών. Προτιμούμε τη χρήση του Laser CO2. Σημειώνεται ότι πρέπει να αποφεύγονται τα τοπικά καυστικά χημικά προϊόντα στη θεραπεία των μυρμηγκιών σε παιδιά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο ευαίσθητο δέρμα τους. Σε περίπτωση μεγάλων μυρμηγκιών, η θεραπεία τους στα παιδιά πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από πλαστικό χειρουργό και προτείνεται να γίνει με χειρουργική επέμβαση.

 

Εναλλακτικές Θεραπείες για τις Μυρμηγκιές

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τη θεραπεία των μυρμηγκιών, όπως φυτοθεραπείες, βοτανοθεραπείες, αρωματοθεραπείες, υδροθεραπεία και ομοιοπαθητική, με αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, καθώς οι μυρμηγκιές αποτελούν ιογενή λοίμωξη του δέρματος, ο μόνος ειδικός που μπορεί να προτείνει αποτελεσματική θεραπεία για αυτό το πρόβλημα είναι ο πλαστικός χειρουργός.

 

Μετάδοση Μυρμηγκιών

Η μετάδοση των μυρμηγκιών συμβαίνει μέσω απλής επαφής με μολυσμένα άτομα ή αντικείμενα. Συνήθως, αυτό προκαλείται όταν υπάρχει κάποια γρατζουνιά ή κάποιος μικροτραυματισμός στο δέρμα, ενώ η μετάδοσή τους μπορεί να συμβεί από ένα σημείο του σώματος σε ένα άλλο μέσω επαφής με τη μολυσμένη περιοχή. Επομένως, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων που προκαλεί τις μυρμηγκιές μπορεί να μεταδοθεί μέσω χειραψίας ή επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Αυτό συμβαίνει, διότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει εκτός του ανθρώπινου οργανισμού για αρκετές μέρες, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσής του.

Μια συνήθης πηγή μετάδοσης είναι η κολύμβηση σε πισίνα, καθώς οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ανθεκτικοί στο χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί περπατούν με γυμνά πόδια σε αντίστοιχα περιβάλλοντα, όπως γύρω από τις πισίνες, οδηγεί σε υψηλή πιθανότητα μολύνσεων.

Επιπλέον, συχνή είναι η μετάδοση των μυρμηγκιών από εμάς τους ίδιους από το ένα σημείο του σώματός μας στο άλλο μέσω της επαφής με τα χέρια μας. Παράδειγμα αυτού είναι η εμφάνιση μυρμηγκιών στην περιοχή της παλάμης που ενδέχεται να οδηγήσει σε μυρμηγκιές στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος, λόγω της συχνής επαφής των περιοχών αυτών με τα χέρια.

 

Τύποι Μυρμηγκιών & Συμπτώματα

 • Κοινές Μυρμηγκιές: Είναι στρογγυλές, ακανόνιστες, ενώ κάποιες φορές μπορεί να είναι και επίπεδες ή να σχηματίζουν ένα «λοφάκι» στο μέγεθος μπιζελιού. Έχουν χρώμα λευκό, γκρι ή καφέ. Εμφανίζονται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάχτυλα και τις παλάμες, καθώς και στα γόνατα και στο πρόσωπο μετά από τραυματισμό. Τα συμπτώματά τους είναι συνήθως ο ήπιος πόνος και κάποια μικρή ενόχληση.
 • Ομαλές Μυρμηγκιές: Είναι ασυμπτωματικές, ελαφρώς επηρμένες ή επίπεδες με λεία επιφάνεια, χρώματος ανοιχτού καφέ ή γαλαζοκίτρινου. Συνήθως, εμφανίζονται στο μέτωπο, στο πηγούνι, στο λαιμό, στη ράχη των χεριών και στα πόδια. Έχουν μορφή ευθείας γραμμής ως αποτέλεσμα της εξάπλωσής τους εξαιτίας του ξυσίματος της περιοχής (γνωστό ως φαινόμενο Koebner).
 • Θηλωματώδεις Μυρμηγκιές: Συνήθως, εμφανίζονται στους άνδρες, κυρίως στο πρόσωπο και στο λαιμό. Συχνά, σχηματίζουν μικρές ομάδες στο τριχωτό της κεφαλής και στα γένια.
 • Δακτυλοειδείς ή Νηματοειδείς Μυρμηγκιές (Μυρμηκιώδη Θηλώματα): Μοιάζουν με θηλώματα, και εντοπίζονται σε μασχάλες, λαιμό (στα πλάγια) και στις μηρογεννητικές πτυχές. Πολλαπλασιάζονται με τη χρήση αλυσίδων γύρω από τον λαιμό ή/και με την τριβή.
 • Μυρμηγκιές στο Πρόσωπο: Είναι ομαλές, επίπεδες και συχνά πολλαπλασιάζονται εξαιτίας του ξυσίματος. Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Εντοπίζονται στο πρόσωπο κυρίως σε παιδιά. Αποτελούν αισθητικό πρόβλημα. Οι ασθενείς χρειάζονται τη βοήθεια του πλαστικού χειρουργού, ο οποίος κατά τη διάρκεια της διάγνωσης πρέπει να τις διαχωρίζει από τους σπίλους και τις υπερπλασίες.
 • Μυρμηγκιές στις Παλάμες & στα Χέρια: Εμφανίζονται συνήθως στις παλάμες, στη ράχη των χεριών, ανάμεσα στα δάχτυλα και γύρω από νύχια (περιονύχιες μυρμηγκιές). Είναι συχνές σε παιδιά, λόγω αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς έχουν συχνή επαφή με μολυσμένα αντικείμενα με τα χέρια τους. Επίσης, εμφανίζονται σε άτομα που εξαιτίας της εργασίας τους έρχονται συχνά σε επαφή με νερό, όπως οι νοικοκυρές και οι κομμωτές. Παρουσιάζουν έντονο πόνο ή/και αιμορραγία.
 • Μυρμηγκιές στα Πέλματα & στα Πόδια: Μοιάζουν με κυκλική βλάβη, δεν έχουν σαφές περίγραμμα, και διαθέτουν τραχιά και σκληρή επιφάνεια. Έχουν το χρώμα του δέρματος. Εάν αφαιρεθεί η παχιά επικάλυψή τους, φαίνονται τα μαύρα στίγματα που έχουν. Στις γυναίκες εμφανίζονται στο μπροστινό μέρος κάτω από τα δάχτυλα. Είναι ιδιαίτερα επώδυνες αν δεν θεραπευτούν, και προκαλούν δυσκολία και έντονο πόνο κατά τη βάδιση. Έχουν τη μορφή σκληρών οζιδίων και είναι σημαντικό κατά τη διάγνωση να διαχωρίζονται από τους κάλους (τύλους) στα πόδια.

 

Πρόληψη από τις Μυρμηγκιές

Αφού ο ιός των μυρμηγκιών είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι παρακάτω οδηγίες-κανόνες για να αποφευχθεί η μετάδοσή του:

 • Να κάνετε συχνό πλύσιμο των χεριών σας: Η τακτική χρήση σαπουνιού και η συχνή πλύση των χεριών είναι απαραίτητα για την αποτροπή της μετάδοσης των μυρμηγκιών.
 • Αποφυγή επαφής των γυμνών ποδιών σε σημεία γύρω από τις πισίνες και με την άμμο: Η άμεση επαφή των ποδιών με τα σημεία γύρω από τις πισίνες ή με την άμμο αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης. Είναι σημαντικό λοιπόν να αποφεύγεται, ειδικά εάν υπάρχουν ενδείξεις μυρμηγκιών.
 • Αποφυγή χρήσης πισίνας από μολυσμένα άτομα: Να αποτρέπεται η είσοδος στην πισίνα σε άτομα που ενδέχεται να έχουν μυρμηγκιές, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.
 • Χρήση ατομικής πετσέτας και σκευών: Η χρήση προσωπικών αντικειμένων, όπως πετσέτες και σκεύη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης, αφού αποφεύγεται η κοινή χρήση αντικειμένων με άλλα άτομα.
 • Άμεση θεραπεία με την εμφάνισή τους: Εάν εμφανιστούν μυρμηγκιές, η άμεση θεραπεία τους είναι σημαντική, για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού στα υγιή άτομα.