fbpx
γυναικομαστία kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία ή αλλιώς μεγαλομαστία είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών. Η γυναικομαστία όπως μαρτυρά και το όνομά της έγκειται στην αύξηση του μεγέθους του ανδρικού μαστού σε τέτοιο σημείο ώστε να μοιάζει με τον γυναικείο. Η αιτία εμφάνισης της πάθησης συνήθως είναι ιδιοπαθής, αλλά μπορεί να οφείλεται και στη λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων ή σε κάποια ορμονική διαταραχή. Η πάθηση αυτή είναι καθοριστική για την ανδρική εμφάνιση και κατ’ επέκταση δρα επιβαρυντικά στην ψυχολογία του ατόμου. Όταν η γυναικομαστία παρουσιάζεται κατά την εφηβική ηλικία όπου τα επίπεδα των ορμονών είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ενδέχεται να υποχωρήσει σε ποσοστό που φτάνει το 70%. Αυτός είναι και ο λόγος που χειρουργούμε μετά τα 18 έτη. Στην περίπτωση όμως που παρουσιάζεται σε ενήλικες η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί είναι η χειρουργική επέμβαση.

Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, η κοιλιοπλαστική και η PAL λιποαναρόφηση κοιλιάς αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στους άνδρες.

Γυναικομαστία: Αιτίες εμφάνισης

Το ανδρικό στήθος αποτελείται από τη θηλή, τη θηλαία άλω, τον μαζικό αδένα και τον λιπώδη ιστό. Μια ομάδα ορμονών που ονομάζονται οιστρογόνα ευθύνονται για την ανάπτυξη ή μη, του μαζικού αδένα. Στους άνδρες υπό φυσιολογικές συνθήκες ο μαζικός αδένας παύει να αναπτύσσεται. Στην περίπτωση όμως που συνεχιστεί η ανάπτυξη και παρατηρηθεί και αύξηση του λιπώδους ιστού στην περιοχή του στήθους τότε μιλάμε για γυναικομαστία. Όταν η γυναικομαστία αφορά και τους δύο μαστούς ονομάζεται αμφοτερόπλευρη ενώ όταν αφορά μόνο τον έναν, ετερόπλευρη.

Περίπου το 1/4 των περιπτώσεων γυναικομαστίας χαρακτηρίζονται ως ιδιοπαθείς, δηλαδή η πάθηση προκύπτει από άγνωστη αιτία, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις προέρχονται από άλλα προβλήματα υγείας, λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, γονιδιακές ανωμαλίες ή κακές διατροφικές συνήθειες.

Η γυναικομαστία αφορά μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού;

Η γυναικομαστία είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα στον ανδρικό πληθυσμό. Υπολογίζεται πως περίπου το 35% των ανδρών υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα.

Τι αντίκτυπο έχει η γυναικομαστία στην ψυχολογία του άνδρα;

Η γυναικομαστία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανδρική ψυχολογία. Οι άνδρες που πάσχουν,  προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα από τον κοινωνικό τους περίγυρο φορώντας πολύ φαρδιά ρούχα και αποφεύγοντας την έκθεσή τους ακόμα και όταν πάνε για μπάνιο στην θάλασσα. Η αυτοπεποίθησή τους μειώνεται δραματικά και βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα. Η γυναικομαστία τους προκαλεί άγχος, νευρικότητα, αμηχανία, απογοήτευση, προβλήματα στην προσέγγιση του αντίθετου φύλου ακόμα και σύγχυση όσον αφορά την ταυτότητά τους.

Γυναικομαστία: Αντιμετώπιση μέσω χειρουργικής επέμβασης

Η μοναδική οριστική λύση στο πρόβλημα δίνεται μέσω της χειρουργικής επέμβασης. Σε άτομα με γυναικομαστία που εμφανίζουν και αύξηση του λιπώδους ιστού, το πρώτο βήμα είναι η P.A.L. λιποαναρρόφηση στην περιοχή του στήθους. Στη συνέχεια ο πλαστικός χειρουργός θα ελέγξει το μέγεθος του μαζικού αδένα και στην περίπτωση που είναι μεγάλος θα τον αφαιρέσει πραγματοποιώντας μια μικρή τομή στην θηλή. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται η ύπαρξη περίσσειας δέρματος, αφαιρείται και αυτή, μέσω μιας μικρής τομής γύρω από τη θηλαία άλω. Μετά την επέμβαση οι τομές είναι δυσδιάκριτες, το περίγραμμα του στήθους ομαλοποιείται και έχουμε ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Γυναικομαστία : Μετεγχειρητική πορεία

Κατά την επέμβαση η αναισθησία είναι συνήθως τοπική και μέθη. Σε πολύ συγκεκριμένα περιστατικά γίνεται γενική. Ως εκ τούτου η παραμονή στο νοσοκομείο δεν είναι απαραίτητη για όλους. Όσοι έχουν υποβληθεί σε γενική αναισθησία παραμένουν για μία ημέρα στο νοσοκομείο και εξέρχονται την επομένη. Για τον πρώτο μήνα ο ασθενής καλείται να φορέσει ένα ειδικό ελαστικό γιλέκο.

Γυναικομαστία : Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν πριν την επέμβαση;

Πριν την επέμβαση σε επιλεγμένους ασθενείς γίνεται υπερηχογράφημα θώρακος και καλό θα ήταν να γίνουν κάποιες ορμονικές εξετάσεις στον ενδοκρινολογό. Συνήθως αυτές είναι οι εξής:  τεστοστερόνη και οιστρογόνα, θυρεοειδικές ορμόνες, LH, FSH, προλακτίνη.

Στις περιπτώσεις που η γυναικομαστία οφείλεται μόνο σε αύξηση του λιπώδους ιστού δεν είναι απαραίτητες οι παραπάνω εξετάσεις. Όπως και σε άλλες επεμβάσεις πραγματοποιούνται γενική αίματος, καρδιογράφημα, βιοχημικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και έλεγχος πήξης αίματος.

Χρειάζεται κάποια περαιτέρω προετοιμασία πριν την επέμβαση για γυναικομαστία;

Στην περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος όπως η ασπιρίνη, συστήνεται διακοπή ή μείωση.

Γυναικομαστία και επιπλοκές μετά την επέμβαση

Το ενδεχόμενο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μετεγχειρητικά είναι εξαιρετικά σπάνιο. Οι επιπλοκές που έχουν καταγραφεί όπως η εμφάνιση αιματώματος, η ασυμμετρία στις θηλές ή η αργή επούλωση, είναι ήπιες και πλήρως αντιμετωπίσιμες.

Γυναικομαστία: Οι ουλές θα είναι ευδιάκριτες;

Όταν η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται μέσω της λιποαναρρόφησης, οι ουλές είναι πολύ μικρές και σχεδόν δεν διακρίνονται. Αντίστοιχα ακόμα στην περίπτωση που αφαιρεθεί ο μαζικός αδένας οι τομές γίνονται γύρω από την θηλαία άλω, στα όρια με το δέρμα και οι ουλές ουσιαστικά δεν φαίνονται καθόλου μετά από λίγους μήνες.

Πότε θα είμαι σε θέση να επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;

Σε μόλις δύο έως τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Καλό θα ήταν βέβαια να έχουν περάσει οι τέσσερις πρώτες εβδομάδες πριν ασχοληθεί με πιο έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης έχουν μόνιμο χαρακτήρα;

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα και ο ασθενής απαλλάσσεται διά παντός από το πρόβλημα της γυναικομαστίας. Ακόμη και στην περίπτωση που αυξηθεί το σωματικό του βάρος, είναι καλό να γνωρίζει πως το στήθος θα αυξηθεί σε συμμετρία με το υπόλοιπο σώμα, ενώ εάν το σωματικό βάρος μειωθεί το αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Κατά πόσο συνδέεται η γυναικομαστία με την παχυσαρκία;

Οι υπέρβαροι άνδρες λόγω αυξημένης συγκέντρωσης λίπους στην περιοχή του στήθους συχνά εμφανίζουν αυτό το πρόβλημα. Στην περίπτωση που υπάρχει μόνο συσσώρευση λίπους μιλάμε για ψευδογυναικομαστία. Γυναικομαστία έχουμε όταν ο μαζικός αδένας παρουσιάζει υπερτροφία σε συνάρτηση ή όχι με την αύξηση του λιπώδους ιστού.

Είναι πιθανό η γυναικομαστία να οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας;

Στην περίπτωση που η γυναικομαστία εμφανίζεται σε εφήβους συνήθως το πρόβλημα είναι ορμονικό και δεν είναι χρήζει ανησυχίας. Όταν όμως η γυναικομαστία εμφανίζεται σε ενήλικες που δεν ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή (που θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για αυτό), τότε επιβάλλεται η επίσκεψη σε ιατρό ώστε να διερευνηθούν τα αίτια. Η γυναικομαστία μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να οφείλεται σε κίρρωση του ήπατος, νεφρική ανεπάρκεια ακόμη και κακοήθεια.