fbpx
σμίκρυνση ανόρθωση στήθους kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους

Σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους ονομάζεται η επέμβαση που γίνεται για να μειωθεί το μέγεθος και ο όγκος του στήθους και παράλληλα να βελτιωθεί το σχήμα του (ανόρθωση). Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται τόσο για αισθητικούς όσο και για ιατρικούς λόγους. Το πολύ βαρύ και ογκώδες στήθος λόγω της πτώσης που παρουσιάζει σταδιακά από την εφηβεία, δεν ικανοποιεί αισθητικά την γυναίκα. Εκτός αυτού, προκαλεί διάφορα προβλήματα, όπως κύφωση, ποικίλες βλάβες στην περιοχή του αυχένα, δερματίτιδα στην υπομάστιο περιοχή εξαιτίας της τριβής κ.α. Μετά την σμίκρυνση στήθους η γυναίκα είναι σε θέση να επιτελέσει ευκολότερα τις καθημερινές της δραστηριότητες, χωρίς να αισθάνεται δυσφορία, ενώ παράλληλα ενισχύεται και η αυτοπεποίθησή της.

Σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους: Ποιες γυναίκες αφορά;

Η σμίκρυνση στήθους αφορά τις γυναίκες που:

  • Φορούν σουτιέν νούμερο D ή μεγαλύτερο.
  • Έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη.
  • Βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση.
  • Έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους: Ποια είναι η διαδικασία;

Η επέμβαση για τη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους γίνεται με γενική αναισθησία. Η διάρκειά της εξαρτάται από την μέθοδο που θα ακολουθήσει ο πλαστικός χειρουργός και από το μέγεθος του στήθους. Συνήθως διαρκεί περίπου 3 με 4 ώρες.

Τα τελευταία χρόνια προτιμώνται οι τεχνικές με τις μικρότερες μετεγχειρητικές ουλές και τα πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Είναι γνωστές ως επεμβάσεις κάθετης μαστοπλαστικής. Όταν όμως το στήθος είναι υπερβολικά μεγάλο και πτωτικό, ο πλαστικός χειρουργός θα καταφύγει σε τεχνικές με μεγαλύτερες τομές, που πραγματοποιούνταν και παλαιότερα.

Η ασθενής θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο μετά την σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Εφόσον η επέμβαση διενεργείται με γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο για μία νύχτα. Την επόμενη ημέρα αφού αφαιρεθούν οι παροχετεύσεις θα πάρει εξιτήριο και θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι.

Είναι επώδυνη η σμίκρυνση στήθους;

Ο μετεγχειρητικός πόνος από τη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους είναι ελάχιστος. Αμέσως μετά την επέμβαση το στήθος θα είναι ελαφρώς πρησμένο και θα καλύπτεται από γάζες. Από τη δεύτερη ημέρα που ο πόνος αρχίζει να μειώνεται και οι παροχετεύσεις θα έχουν αφαιρεθεί, ο μόνιμος πόνος που υπήρχε πριν το χειρουργείο στον αυχένα ή στην πλάτη θα μειωθεί σημαντικά ή θα υποχωρήσει πλήρως.

Σε ποιο βαθμό μπορούμε να μικρύνουμε το στήθος;

Θεωρητικά θα λέγαμε πως μπορούμε να μειώσουμε το στήθος όσο θέλει η γυναίκα. Πρακτικά όμως, επιδίωξη του πλαστικού χειρουργού είναι να δημιουργηθούν δυο συμμετρικοί μαστοί, στο μέγεθος που δένει αρμονικά με το υπόλοιπο σώμα. Σαφώς η επιθυμία της ασθενούς λαμβάνεται πάντοτε υπόψιν. Πριν όμως ληφθεί η τελική απόφαση, ο γιατρός θα συζητήσει με την ασθενή πιθανές αντιρρήσεις του,  αισθητικού τύπου ή άλλες, με στόχο πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η γυναίκα θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες μετά τη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Η μετεγχειρητική φροντίδα του στήθους είναι σχετικά απλή. Ο γιατρός θα υποδείξει στη γυναίκα πως πρέπει να περιποιηθεί την περιοχή. Θα χορηγήσει ενδεχομένως φαρμακευτική αγωγή για την αποφυγή πιθανών λοιμώξεων και την ταχύτερη επούλωση των ουλών και θα συστήσει την χρήση ειδικού στηθόδεσμου για ένα μήνα.

Σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους : Πότε θα μπορέσει η ασθενής να επιστρέψει στις καθημερινές της ασχολίες;

Τις πρώτες 5 ημέρες είναι καλό να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις και γενικά η γυναίκα πρέπει να είναι προσεκτική. Μετά από 6 – 7 ημέρες θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία της, εφόσον δεν πρόκειται για χειρωνακτικό επάγγελμα. Καλό θα είναι επίσης να αποφύγει την έντονη αθλητική δραστηριότητα για τουλάχιστον ένα μήνα.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα από τη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Τα αποτελέσματα από τη σμίκρυνση στήθους είναι μόνιμα, με την προϋπόθεση να μην υπάρξουν σημαντικές αυξομειώσεις στο βάρος. Όσο αφορά στην ανόρθωση το σχήμα διατηρείται για πολλά χρόνια ανάλογα πάντα με το μέγεθος του στήθους και τις συνήθειες της κάθε γυναίκας.

Σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους: Πότε θα είναι ορατά τα αποτελέσματα;

Όταν αφαιρεθούν οι επίδεσμοι η γυναίκα θα διαπιστώσει τη διαφορά στο στήθος της. Τα τελικά αποτελέσματα, με το στήθος να έχει πάρει την κανονική του θέση, γίνονται ορατά τρεις έως έξι  μήνες μετά την επέμβαση.

Οι ουλές θα είναι εμφανείς μετά τη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Οι ουλές με την πάροδο του χρόνου σταδιακά θα ξεθωριάζουν. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ειδική αλοιφή για την ταχύτερη αποκατάσταση. Επειδή τα τελευταία χρόνια οι τομές γίνονται σε σημεία μη εμφανή, είναι δύσκολο να γίνουν ορατές ακόμη κι όταν η γυναίκα φοράει μαγιό.

Τι εξετάσεις θα χρειαστεί να κάνει η γυναίκα πριν τη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Πριν τη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους θα χρειαστεί να γίνουν:

  • γενική εξέταση αίματος
  • βιοχημικές εξετάσεις
  • έλεγχος πήξης αίματος
  • καρδιογράφημα
  • ακτινογραφία θώρακος
  • υπέρηχος μαστού ή μαστογραφία

Τι πιθανές επιπλοκές μπορεί να δημιουργηθούν από την σμίκρυνση στήθους;

Όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην σμίκρυνση στήθους είναι πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένες επιπλοκές. Μερικές από αυτές είναι εντοπισμένη φλεγμονή, αιμάτωμα, επίμονο οίδημα, ασυμμετρία μαστών, δύσμορφες ουλές κτλ. Σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως αντιμετωπίσιμες. Εξαιρετικά σπάνια και κυρίως σε περιπτώσεις γιγαντομαστίας μπορεί να προκύψουν διαταραχές στην αισθητικότητα των θηλών αλλά και στην αιμάτωσή τους. Η κακή αιμάτωση μπορεί να οδηγήσει σε επιδερμόλυση ή και μερική νέκρωση του δέρματος του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω.

Σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους : Τι θα συμβεί στην περίπτωση που η γυναίκα (ξανά)μείνει έγκυος;

Κατά τη διάρκεια της κύησης το σχήμα και το μέγεθος των μαστών αλλάζει, είναι πιθανό λοιπόν αν συμβεί κάτι τέτοιο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Η σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους θα επηρεάσει την ικανότητα θηλασμού;

Η σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους δεν επηρεάζει την ικανότητα θηλασμού. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν υποβληθεί στην συγκεκριμένη επέμβαση έχουν θηλάσει χωρίς πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: PAL Λιποαναρρόφηση, Αυτομεταμόσχευση λίπους