fbpx
αυξητική στήθους kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Αυξητική στήθους

Η αυξητική στήθους αποτελεί μία από τις πλέον δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 και μέχρι σήμερα ένας μεγάλος αριθμός γυναικών έχουν αποκτήσει ένα πιο πλούσιο μπούστο χάρη σε αυτή. Οι συνηθέστεροι λόγοι που οδηγούν μια γυναίκα σε αυτή την επέμβαση είναι η ατροφία των μαστών, η ανισομαστία, καθώς και η μείωση του όγκου των μαστών λόγω απώλειας βάρους ή εγκυμοσύνης. Η αυξητική στήθους συχνά πραγματοποιείται μαζί με ανόρθωση στήθους.

Αυξητική στήθους με ενθέματα

Υπάρχουν δύο είδη ενθεμάτων, αυτά που περιέχουν σιλικόνη και αυτά που περιέχουν φυσιολογικό ορό. Και τα δύο είδη είναι απόλυτα ασφαλή, δεν προκαλούν αλλεργίες και δεν σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Είναι σημαντικό να τονίσουμε επίσης πως δεν επηρεάζουν τους γαλακτοφόρους αδένες και δεν αλλοιώνουν την ποιότητα του γάλακτος αν μια γυναίκα επιλέξει να θηλάσει. Οι τρόποι τοποθέτησης των ενθεμάτων είναι τέσσερις: πάνω από τους μύες, κάτω από αυτούς, μισό πάνω και μισό κάτω (dual plane) ή κάτω από την περιτονία του θωρακικού μυός (subfacial). Οι τελευταίες δύο τεχνικές είναι οι πιο σύγχρονες και αυτές που συγκεντρώνουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα.

Αυξητική στήθους με ανατομικά ή στρογγυλά ενθέματα

Τα ενθέματα σιλικόνης χωρίζονται σε δυο τύπους. Τα ανατομικά και τα στρογγυλά. Πλεονεκτούν έναντι των παλαιότερων τύπων λόγω της κατασκευής τους, αλλά και της πυκνότητας της σιλικόνης. Τα στρογγυλά ενθέματα διακρίνονται σε μικρού, μεσαίου και μεγάλου βαθμού προβολής. Από την άλλη τα ανατομικά εκτός από αυτό τον τρόπο διάκρισης, χωρίζονται και ανάλογα με το ύψος τους (ίσο, μεγαλύτερο ή μικρότερο από το πλάτος). Η τοποθέτηση των ανατομικών ενθεμάτων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και ιδιαίτερη προσοχή από τον χειρουργό, διότι η τσέπη που δημιουργείται είναι στενότερη για να αποτραπεί η πιθανή στροφή τους.

Πώς επιλέγεται το μέγεθος των ενθεμάτων κατά την αυξητική στήθους;

Όταν μια γυναίκα αποφασίσει πως θέλει να προβεί σε αυτή την επέμβαση, συνήθως έχει αποφασίσει πόσο μεγάλο επιθυμεί να είναι το στήθος της. Βέβαια μετά την επίσκεψή της στον πλαστικό χειρουργό, ο ίδιος ο γιατρός θα της δώσει κάποιες συμβουλές για την επιλογή των ενθεμάτων που ταιριάζουν στον σωματότυπό της, ώστε τελικά να ληφθεί η σωστή απόφαση. Στόχος είναι ένα καλαίσθητο και φυσικό αποτέλεσμα. Σε ότι αφορά την επιλογή του είδους των ενθεμάτων (στρογγυλά ή ανατομικά), θα εξαρτηθεί από το σχήμα που θέλουμε να έχει η καμπύλη του άνω πόλου και πόσο σφιχτό είναι το ίδιο το δέρμα.

Αυξητική στήθους με την τεχνική subfacial

Στην αυξητική στήθους με αυτή την τεχνική τα ενθέματα τοποθετούνται κάτω από την περιτονία του θωρακικού μυός. Στη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός δεν επεμβαίνει στην ανατομία του μαζικού αδένα όταν δημιουργεί την τσέπη. Πρόκειται για μια ατραυματική τεχνική που προσφέρει ένα φυσικό αποτέλεσμα. Με την τεχνική subfacial ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται, η ανάρρωση είναι ταχύτατη, το σχήμα των μαστών είναι πιο φυσικό καθώς η περιτονία καλύπτει το ένθεμα, ενώ η πιθανότητα δημιουργίας ρικνωτικής κάψας ελαχιστοποιείται.

Σε ποιο σημείο γίνεται η τομή κατά την αυξητική στήθους;

Η τομή πραγματοποιείται στη θηλαία άλω, την μασχάλη ή την υπομάστιο. Όταν γίνεται στην υπομάστιο, υπάρχει η δυνατότητα να μην κόψουμε τον μαζικό αδένα και η τομή φαίνεται ελάχιστα. Σε κάθε περίπτωση η ουλή που θα προκύψει δεν ξεπερνά τα τέσσερα  εκατοστά και μέσα σε μερικούς μήνες δεν είναι σχεδόν καθόλου ορατή.

Τι είναι η αυξητική στήθους με λίπος;

Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, αλλά έπαψε να πραγματοποιείται καθώς δυσκόλευε τη γνωμάτευση του καρκίνου του μαστού. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά, καθώς οι τεχνικές επεξεργασίας του λίπους πριν τοποθετηθεί στο μαστό, έχουν διαφοροποιηθεί. Έτσι, η γυναίκα μπορεί να προχωρήσει σε οποιονδήποτε έλεγχο χωρίς κανένα πρόβλημα. Η τεχνική αυτή, είναι ιδανική για γυναίκες με μέτριο μέγεθος στήθους που θέλουν να το μεγαλώσουν λίγο ή να αλλάξουν το σχήμα του, καθώς και για γυναίκες μετά από αποκατάσταση μαστού. Για μια γυναίκα με πολύ μικρό στήθος που επιθυμεί να το μεγαλώσει αρκετά, δεν αποτελεί σωστή επιλογή.

Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να αλλαχθούν τα ενθέματα μετά από μια αυξητική στήθους;

Οι εταιρείες παραγωγής των ενθεμάτων εγγυώνται πως τα ενθέματα διαρκούν εφ’ όρου ζωής. Ουσιαστικά υπάρχουν δυο περιπτώσεις για τις οποίες μια γυναίκα θα χρειαζόταν να αλλάξει τα ενθέματα. Ο πρώτος είναι η περίπτωση που θα ήθελε να αλλάξει ξανά το μέγεθος του στήθους της και η δεύτερη είναι η αλλαγή του μεγέθους ή του σχήματος του στήθους λόγω των χρόνων ή μιας εγκυμοσύνης. Σπάνια περίπτωση αποτελεί ο σχηματισμός κάψας ή η ρήξη του ενθέματος.

Πόσο σύντομα μετά την αυξητική στήθους μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή η γυναίκα; Θα υπάρξει διαφορά στην αίσθηση των θηλών;

Αρχικά η γυναίκα μπορεί να νιώθει ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του στήθους. Μετά από λίγες ημέρες η ενόχληση αυτή υποχωρεί και μπορεί πιο εύκολα να έχει σεξουαλική επαφή, αλλά με προσοχή, διότι μια απότομη κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει στιγμιαίο πόνο. Η αισθητικότητα των θηλών συνήθως δεν μεταβάλλεται, πολύ σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί παροδική υπαισθησία ή υπεραισθησία σε μια από τις δύο θηλές και εξαιρετικά σπάνια μπορεί η υπαισθησία να είναι μόνιμη.

Αν η υποψήφια δείξει στον πλαστικό χειρουργό μια φωτογραφία με το είδος του στήθους που επιθυμεί, μπορεί να το αποκτήσει με την αυξητική στήθους;

Με την αυξητική στήθους μπορούμε να επέμβουμε στο μέγεθος του στήθους. Όμως το στήθος χαρακτηρίζεται και από άλλες παραμέτρους. Με την τοποθέτηση των ενθεμάτων η γυναίκα δεν θα αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό στήθος, αλλά το δικό της, μεγαλύτερο και πιο καλοσχηματισμένο.

Υπάρχει πιθανότητα το αποτέλεσμα της μαστογραφίας να επηρεαστεί από την αυξητική στήθους;

Μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε αυξητική στήθους μπορεί να πραγματοποιήσει χωρίς πρόβλημα, οποιαδήποτε εξέταση χρειάζεται. Τόσο η μαστογραφία, όσο και άλλες εξετάσεις όπως η ψηλάφηση, ο υπέρηχος, η μαγνητική τομογραφία μπορούν να γίνουν και ο μαζικός αδένας φαίνεται κανονικά.

Πόσο σύντομα είναι ορατό το τελικό αποτέλεσμα;

Το τελικό αποτέλεσμα μετά την αυξητική στήθους είναι ορατό μέσα σε ένα διάστημα τριών έως έξι μηνών. Αρχικά το στήθος είναι λίγο πρησμένο και το ένθεμα είναι λιγάκι πιο ψηλά, αλλά μέσα σε λίγους μήνες θα πάρει την τελική θέση χαμηλότερα στον μαστό και το στήθος θα είναι σφριγηλό και όμορφο.