fbpx
ανόρθωση στήθους kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Ανόρθωση στήθους

Η ανόρθωση στήθους είναι μια από τις συχνότερες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Το στήθος  αποτελεί βασικό κομμάτι της γυναικείας εμφάνισης. Ένα καλοσχηματισμένο και στητό στήθος επιδρά ευεργετικά στην ψυχολογία της γυναίκας χαρίζοντας της σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Η ανόρθωση στήθους είναι μια απολύτως ασφαλής επέμβαση, στην οποία προχωρούν χιλιάδες γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εμφάνισή τους, εξαιτίας πτώσης του στήθους τους.

Ανόρθωση στήθους: Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Η ανόρθωση στήθους απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που παρατηρούν πτώση στο στήθος τους, για παράδειγμα μετά από μια εγκυμοσύνη ή μετά την εμμηνόπαυση. Ανάλογα με το πρόβλημα, μπορεί να πραγματοποιηθεί η ανόρθωση σε συνδυασμό με αυξητική στήθους ή σμίκρυνση.

Ανόρθωση στήθους: Ποιος είναι ο στόχος της επέμβασης;

Κατά την επέμβαση ανόρθωσης στήθους, η οποία γίνεται συνήθως  υπό γενική αναισθησία, στόχος είναι το στήθος να επανέρθει στην αρχική του θέση, να διορθωθούν τυχόν ασυμμετρίες (ανισομαστία) και να αποκτήσει πιο νεανική όψη. Ταυτόχρονα αποκαθίσταται και το σχήμα του στήθους, καθώς διορθώνεται το πλάτος, το ύψος, η προβολή του, καθώς και η θέση της θηλής.

Η ανόρθωση στήθους πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία;

Στην περίπτωση που ο βαθμός της πτώσης του στήθους είναι μικρός είναι δυνατό η επέμβαση να γίνει με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης. Σωστότερο όμως είναι να γίνει η επέμβαση υπό γενική αναισθησία διότι η ανόρθωση στήθους είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί πολύπλοκους χειρισμούς από τον πλαστικό χειρουργό για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ανόρθωση στήθους: Πόσο διαρκεί η επέμβαση και ποια είναι η διαδικασία;

Υπάρχουν ποικίλες τεχνικές για να πραγματοποιηθεί η ανόρθωση στήθους. Η τεχνική που θα επιλεγεί, εξαρτάται από το βαθμό της πτώσης του. Συνήθως η επέμβαση έχει διάρκεια από 1,5 έως 3,5 ώρες. Ο πλαστικός χειρουργός κάνει μία τομή γύρω και κάτω από τη θηλή συνεχίζοντας κατά μήκος της υπομαστίου πτυχής, η οποία έχει σχήμα ανάποδου Τ. Κατόπιν αφαιρεί την περίσσεια του δέρματος και η θηλή μετατοπίζεται προς τα πάνω. Το δέρμα γύρω από την περιοχή της θηλαίας άλω έλκεται ώστε να επιτευχθεί η ανάπλαση του στήθους. Τα ράμματα  που γίνονται στην περιοχή που έχει ανοιχτεί η τομή, είναι συνήθως απορροφήσιμα. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν μη απορροφήσιμα ράμματα, αφαιρούνται έπειτα από δύο εβδομάδες.

Θα χρειαστεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν την ανόρθωση στήθους;

Δε θα χρειαστεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία παρά μόνο τα στοιχειώδη. Η ασθενής θα πρέπει να μειώσει το κάπνισμα, εάν ανήκει στην κατηγορία των καπνιστών. Θα πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ και να διακόψει τη λήψη βιταμινών ή άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων που ενδέχεται να προκαλέσουν αυξημένη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται πριν την ανόρθωση στήθους;

Οι εξετάσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι αυτές που απαιτούνται πριν από οποιαδήποτε επέμβαση, είτε αισθητικής, είτε ιατρικής φύσεως. Αυτές είναι οι εξής :

  • Γενική εξέταση αίματος
  • Βιοχημικές εξετάσεις
  • Έλεγχος πήξης αίματος
  • Καρδιογράφημα
  • Ακτινογραφία θώρακος

Αναλόγως ηλικίας της ασθενούς είναι πιθανό να σας ζητηθεί να γίνει και μαστογραφία ή υπερηχογράφημα μαστών.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την ανόρθωση στήθους;

Δεν υπάρχει κατάλληλη ή ακατάλληλη ηλικία για να κάνει μια γυναίκα που έχει πτωτικό στήθος τη συγκεκριμένη επέμβαση. Ο μόνος ηλικιακός περιορισμός είναι η συμπλήρωση των 18 ετών.

Είναι επώδυνη η ανόρθωση στήθους;

Η ανόρθωση στήθους δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επώδυνη επέμβαση. Ο μετεγχειρητικός πόνος γίνεται εύκολα ανεκτός με τη χορήγηση απλών αναλγητικών.

Η ασθενής θα πρέπει να υιοθετήσει κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά μετά την ανόρθωση στήθους;

Αμέσως μετά την επέμβαση θα υπάρχει οίδημα και ίσως κάποιοι μώλωπες στην περιοχή. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό και δεν θα πρέπει να τρομάξει την ασθενή. Τις πρώτες ημέρες πιθανόν να παρατηρηθεί μια μικρή αίσθηση δυσφορίας αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα έντονη και θα υποχωρήσει σύντομα. Επίσης η ασθενής θα φορά ένα ειδικό στηθόδεσμο για ένα μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου.

Μετά την ανόρθωση στήθους η ασθενής θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο;

Εφόσον η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία η γυναίκα θα πρέπει να παραμείνει για μία ημέρα στο νοσοκομείο. Την επόμενη ημέρα, αφού αφαιρεθούν οι παροχετεύσεις, παίρνει εξιτήριο και επιστρέφει κανονικά στο σπίτι.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να παρατηρηθούν μετά την ανόρθωση στήθους;

Είναι αρκετά σπάνιο να παρουσιαστούν επιπλοκές μετά την ανόρθωση στήθους. Ωστόσο είναι πιθανόν να εμφανιστεί κάποια φλεγμονή, η οποία όμως αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ίσως δημιουργηθεί κάποιο αιμάτωμα αλλά κι αυτό είναι αντιμετωπίσιμο.

Ανόρθωση στήθους: Πόσο σύντομα θα επιστρέψει η γυναίκα στις καθημερινές της δραστηριότητες;

Η ανάρρωση μετά την ανόρθωση στήθους θα γίνει σταδιακά. Από τη δεύτερη κιόλας ημέρα η γυναίκα θα νιώθει καλύτερα. Έπειτα από 3 – 5 ημέρες θα είναι σε θέση να οδηγήσει και να επανέλθει στην εργασία της. Η πλήρης αποθεραπεία θα πραγματοποιηθεί μετά την πάροδο ενός μήνα. Τις πρώτες ημέρες καλό θα ήταν να αποφευχθεί η σεξουαλική επαφή ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού. Η έντονη αθλητική δραστηριότητα καλό είναι να αποφευχθεί για τους επόμενους δύο μήνες.

Πόσο ορατές θα είναι οι ουλές μετά την ανόρθωση στήθους;

Το πρώτο διάστημα οι ουλές θα είναι αρκετά έντονες. Καθώς περνάει ο καιρός όμως θα γίνονται πιο αχνές. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, που εξαρτάται από την ικανότητα επούλωσης του κάθε δέρματος, θα είναι σχεδόν ανεπαίσθητες.

Αν μια γυναίκα επιθυμεί να θηλάσει μετά την ανόρθωση στήθους, θα μπορεί;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εννοείται ότι αν μια γυναίκα μείνει έγκυος και χρειαστεί να θηλάσει, θα είναι σε θέση να το κάνει καθώς στην ανόρθωση στήθους δεν επηρεάζονται ούτε οι θηλές, ούτε οι γαλακτοφόροι αδένες.