fbpx
αυτόλογη μεσοθεραπεία kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες

Η μέθοδος αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα, επαναστατική θεραπεία, η οποία έχει σαν υλικό, κύτταρα και συστατικά του ίδιου μας του οργανισμού. Η μέθοδος αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες προσφέρει ανάπλαση και αναζωογόνηση στο δέρμα, ενώ μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες.

Τι είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες;

H θεραπεία αυτόλογη μεσοθεραπεία όπως μαρτυρά και το όνομά της, έχει σαν βάση το πλάσμα του αίματος και συγκεκριμένα τα αιμοπετάλια που υπάρχουν σε αυτό. Τα αιμοπετάλια περιέχουν αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση των κυτταρικών λειτουργιών. Καθώς περνούν τα χρόνια τα κύτταρα του δέρματος παρουσιάζουν μείωση στις λειτουργίες που επιτελούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να χάνει τη λάμψη του. Με τη θεραπεία αυτόλογη μεσοθεραπεία, το δέρμα ανακτά τη σφριγηλότητά του και αποκτά πιο νεανική όψη.

Πώς γίνεται η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες;

Καταρχάς ο πλαστικός χειρουργός προχωρά σε λήψη αίματος, ποσότητας περίπου 20 έως 30ml. Στη συνέχεια το αίμα υπόκειται σε διαδικασία φυγοκέντρησης, διάρκειας περίπου 15 λεπτών, κατά τη οποία διαχωρίζεται το πλάσμα (που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια) από τα υπόλοιπα συστατικά. Κατόπιν προστίθεται σε αυτό μια ουσία που ενεργοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες του πλάσματος. Το διάλυμα που προκύπτει εγχύεται στο χόριο του δέρματος της υπό θεραπεία περιοχής. Η μέθοδος έγχυσης είναι ίδια με αυτή της μεσοθεραπείας. Ο πλαστικός χειρουργός πραγματοποιεί νυγμούς με μία πολύ λεπτή βελόνη στο μεσαίο στρώμα του δέρματος. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 με 45 λεπτά.

Τι επιτυγχάνει η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες;

Στην αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες “εκμεταλλευόμαστε” τις ιδιότητες που έχει το αίμα. Με την ενισχυτική λειτουργία των αυξητικών παραγόντων, δηλαδή με την ενεργοποίηση των ινοβλαστών, αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λαμπερό, οι ρυτίδες πιο αχνές και οι ουλές δυσδιάκριτες.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως η επιτυχία της θεραπείας έγκειται στο γεγονός πως ο αυτόλογος βιολογικός παράγοντας αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες έχει από δύο μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αιμοπετάλια (150.000-350.000 ανά mm3 στο αίμα, ενώ στην αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες περιέχονται 1.000.000 ανά mm3). Αυτό επιτυγχάνεται αποδεδειγμένα με την χρήση ειδικών ‘’kit’’ που καταφέρνουν να απομονώσουν ΜΟΝΟ την αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες μετά από τη φυγοκέντριση του αίματος.

Ποιους αφορά η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες αφορά γυναίκες και άνδρες που το δέρμα τους δείχνει κουρασμένο, θαμπό και ταλαιπωρημένο όπως επίσης και όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες μπορεί να εφαρμοστεί :

  • Σε ολόκληρη την περιοχή του προσώπου.
  • Στην περιοχή του λαιμού
  • Στην περιοχή του ντεκολτέ
  • Στην ραχιαία επιφάνεια των χεριών
  • Σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή όπου το δέρμα έχει υποστεί φθορά λόγω γήρανσης.

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες είναι επώδυνη;

Πριν γίνει η θεραπεία έχει εφαρμοστεί αναισθητική κρέμα στην περιοχή. Συνεπώς ο πόνος που μπορεί να νιώσει ο ασθενής είναι σχεδόν ανεπαίσθητος.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Μία από τις βασικές ιδιότητες της αυτόλογης μεσοθεραπείας με αυξητικούς παράγοντες είναι η επιβράδυνση της τριχόπτωσης και η ενίσχυση της δημιουργίας νέων τριχών. Η συγκεκριμένη θεραπεία αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων τριχόπτωσης.

Πόσες θεραπείες  αυτόλογης μεσοθεραπείας με αυξητικούς παράγοντες πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως σε νεότερες ηλικίες, όπου το δέρμα δεν έχει υποστεί μεγάλη φθορά αρκεί ακόμη και μία θεραπεία αυτόλογης μεσοθεραπείας με αυξητικούς παράγοντες. Συνήθως όμως χρειάζεται να επαναληφθεί η διαδικασία 2 με 3 φορές. Η κάθε εφαρμογή γίνεται αφού μεσολαβήσει περίπου 1,5 μήνας από την προηγούμενη. Θα ήταν ωφέλιμη η επανάληψη της θεραπείας μία φορά ανά έτος, εάν θέλουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια του αποτελέσματος.

Πότε είναι ορατά τα αποτελέσματα από την αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες;

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από 10 με 15 ημέρες και τελειοποιούνται μετά από περίπου ένα μήνα.

Ο υποψήφιος πρέπει να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις πριν προχωρήσει στην αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες;

Θα χρειαστεί να γίνει γενική εξέταση αίματος για να δούμε τον αριθμό των αιμοπεταλίων. Στους ασθενείς με χαμηλά αιμοπετάλια το αποτέλεσμα είναι λιγότερο εντυπωσιακό. Ο πλαστικός χειρουργός θα μελετήσει το ιστορικό και αναλόγως των ευρημάτων ίσως ζητήσει να πραγματοποιηθούν επιπλέον εξετάσεις. Στην περίπτωση που το άτομο λαμβάνει αντιπηκτικά θα ζητήσει να τη διακοπή τους λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή.

Έχουν καταγραφεί επιπλοκές στη θεραπεία αυτόλογη μεσοθεραπεία;

Η θεραπεία αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι εντελώς ακίνδυνη. Θεωρείται ασφαλής και έχει πάρει έγκριση από τον αμερικανικό FDA. Είναι η μοναδική μη επεμβατική θεραπεία που αξιοποιεί τις ιδιαίτερες ικανότητές του ίδιου μας του οργανισμού χρησιμοποιώντας τα συστατικά που βρίσκονται στο αίμα μας. Η μοναδική επιπλοκή (ήσσονος σημασίας) στη θεραπεία αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι η εμφάνιση μελανιών στα σημεία νυγμού (τρυπήματος).

Ποια θεωρείται κατάλληλη ηλικία για τη θεραπεία αυτόλογη μεσοθεραπεία;

Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να προχωρήσει κάποιος στη θεραπεία αυτόλογη μεσοθεραπεία, αρκεί το δέρμα του να εμφανίζει σημάδια φθοράς. Ωστόσο όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει η συγκεκριμένη θεραπεία. Αυτό συμβαίνει γιατί η παρουσία των αυξητικών παραγόντων στα αιμοπετάλια μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας.

Μπορούν να συνδυαστούν και άλλες μη επεμβατικές θεραπείες με την αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες;

Εννοείται πως μπορούμε να συνδυάσουμε κι άλλες θεραπείες για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Οι θεραπείες που μπορούν να γίνουν σε συνδυασμό με την αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες είναι:

  • Θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη
  • Franctional laser
  • Μεσοθεραπεία ή Mesopen
  • Υαλουρονικό οξύ
  • Dermapen 4

Η σειρά που θα γίνουν καθώς και τα μεσοδιαστήματα, θα τα υποδείξει ο πλαστικός χειρουργός για να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.