fbpx
HIFU kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

HIFU

Τι είναι το HIFU;

Το HIFU είναι μία από τις πιο πρόσφατες, καινοτόμες θεραπείες που αποτελεί εξαιρετική μη επεμβατική εναλλακτική επιλογή του χειρουργικού lifting. Αναδιαμορφώνει το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ, με αποτέλεσμα απόλυτα φυσικό, δίνοντας ξεκούραστη και νεανική όψη.

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και βασίζεται στη δράση της εστιασμένης διείσδυσης των υπερήχων (U/S) σε βάθος έως και 4,5 mm, δηλαδή στο βάθος που φτάνει το επεμβατικό facelift.

Τι επιτυγχάνει το HIFU μέσα από τη δράση των υπερήχων;

Με τη βοήθεια των υψηλής έντασης εστιασμένων υπερήχων (high intensity focused ultrasound) και της θερμότητας που προκαλούν, όχι επιφανειακά, αλλά στο βάθος του δέρματος, επιτυγχάνεται η ενίσχυση του υπάρχοντος κολλαγόνου. Παράλληλα, ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν νέο κολλαγόνο με ασφαλή τρόπο, θέτοντας σε λειτουργία τις φυσικές διεργασίες κολλαγονογένεσης εκ των έσω.

Η δράση των υπερήχων στοχεύει επίσης με ακρίβεια στο επιπολής μυοαπονευρωτικό σύστημα SMAS (Superficial Muscular Aponeurotic System), δηλαδή τη στιβάδα εκείνη που επεμβαίνει ο πλαστικός χειρουργός σε ένα χειρουργικό facelift, για να ανυψώσει και να διορθώσει τον τόνο του χαλαρού δέρματος, συρρικνώνοντας το. Η συρρίκνωση του SMAS είναι αυτή που εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια στην ανόρθωση των ιστών. Με τον ίδιο τρόπο, η θεραπεία εστιάζει επιλεκτικά στις προβληματικές περιοχές και σε πολλαπλά επίπεδα, επιτυγχάνοντας ένα φυσικό και σταδιακό αποτέλεσμα σύσφιξης και ανόρθωσης των σημείων όπου εφαρμόζεται.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του HIFU;

Αποτελεί μία εντελώς αναίμακτη μέθοδο, χωρίς τομές άρα και χωρίς να αφήνει ουλές ή σημάδια. Δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά όργανα, δεν προκαλεί τραυματισμούς, είναι ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής.

Ακόμη, η μη επεμβατική θεραπεία lifting high intensity focused ultrasound (HIFU) δεν προκαλεί φωτοευαισθησία και μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου. Η δράση του δεν επηρεάζεται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, διότι ο υπέρηχος στοχεύει στο βάθος και όχι στην επιφάνεια του δέρματος. Επίσης, δεν απαιτεί αναισθησία, ούτε χρόνο αποθεραπείας και επιτρέπει την άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το HIFU;

Η θεραπεία απευθύνεται σε άτομα (γυναίκες και άντρες) άνω των 30 ετών, αφού τότε εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης και ρυτίδωσης.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται το HIFU;

Εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου και του σώματος, όπου υπάρχει χαλάρωση, ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Συγκεκριμένα, στο περίγραμμα του προσώπου, στα ζυγωματικά, το διπλοσάγονο, το λαιμό και το ντεκολτέ.

Με ποιες άλλες θεραπείες μπορεί να συνδυαστεί το HIFU;

Το HIFU μπορεί να συνδυαστεί με:

Τι αποτελέσματα έχει το HIFU στο σώμα;

Όσον αφορά το σώμα, το HIFU έχει θεαματικά αποτελέσματα ακόμη και σε «δύσκολες» περιοχές. Με σχετικά λίγες συνεδρίες, τα μέχρι πρότινος πτωτικά σημεία, όπως οι προσαγωγοί, τα γόνατα, τα μπράτσα, η κοιλιά και τα πλαϊνά της ανορθώνονται.

Εστιάζοντας σε διαφορετικά βάθη ανάλογα με την ανατομία του σημείου εφαρμογής, προκαλείται σύσφιξη τόσο στο επίπεδο του δέρματος, όσο και της επιπολής περιτονίας. Η διπλή αυτή δράση προάγει το καλύτερο μη επεμβατικό αποτέλεσμα ανόρθωσης.

Πότε εμφανίζονται τα αποτελέσματα της σύσφιξης και της ανόρθωσης του δέρματος στο πρόσωπο και στο σώμα με τη μέθοδο HIFU;

Τα αποτελέσματα της σύσφιξης και της ανόρθωσης του δέρματος είναι εμφανή σε ποσοστό 20% αμέσως μετά τη συνεδρία και συνεχίζουν να βελτιώνονται διαρκώς. Η διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου είναι σε εξέλιξη και η πλήρης επανόρθωση επιτυγχάνεται μετά από 3 μήνες.

Ποια είναι η συχνότητα εφαρμογής του HIFU;

Το HIFU είναι μονοθεραπεία, δηλαδή γίνεται 1 φορά, και τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται σε 3 μήνες. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί συνήθως 1 χρόνο μετά.

Πώς μπορείτε να κάνετε παράταση του αποτελέσματος του HIFU;

Ένας έμπειρος και εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός προτείνει τους παρακάτω 3 τρόπους για τη διατήρηση μίας υγιούς επιδερμίδας και για μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος της θεραπείας σας:

  • Προστασία της επιδερμίδας σας από τον ήλιο με καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας.
  • Φροντίδα της επιδερμίδας σας με κατάλληλα προϊόντα αντιγήρανσης.
  • Καλό καθαρισμό της επιδερμίδας σας.

Τι ενέργειες πρέπει να κάνετε πριν τη θεραπεία HIFU;

  • Αποφύγετε τον Ήλιο: Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία στο πρόσωπο, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επιδερμίδα.
  • Αποφύγετε Άλλες Θεραπείες: Αποφύγετε άλλες θεραπείες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην επιδερμίδα, όπως το peeling στο σπίτι μερικές μέρες πριν από τον καθαρισμό του προσώπου σας.
  • «Ήρεμη» Επιδερμίδα: Αποφύγετε την αποτρίχωση στην περιοχή 2-3 ημέρες πριν τη θεραπεία, για να διατηρήσετε το δέρμα σας ήρεμο και χωρίς ερεθισμούς.

Τι ενέργειες πρέπει να κάνετε μετά τη θεραπεία HIFU;

  • Αποφυγή Θερμότητας: Για 1 εβδομάδα περίπου μετά τη θεραπεία, αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό στο λούσιμο των μαλλιών και στο ντους, καθώς και την έκθεσή σας σε ζεστό περιβάλλον, όπως χαμάμ ή σάουνα.
  • Αποφυγή Αλκοόλ: Μετά τη θεραπεία, αποφύγετε το αλκοόλ για 1 εβδομάδα, για να επιταχύνετε την εσωτερική επούλωση των ιστών.
  • Προστασία από τον Ήλιο: Μετά τη συνεδρία HIFU, βάλτε καθημερινά αντηλιακό υψηλής προστασίας, ανεξάρτητα από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφύγετε να κάνετε ηλιοθεραπεία για τις επόμενες βδομάδες.

Έχει αντενδείξεις η θεραπεία HIFU;

Το HIFU αντικαθιστά με εξαιρετικά αποτελέσματα τη χειρουργική διαδικασία του lifting προσώπου και σώματος, ειδικά για τα άτομα που θέλουν να αποφύγουν τους κινδύνους και τον μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης που συνδέεται με τη χειρουργική επέμβαση.

Παρόλα αυτά, δεν είναι κατάλληλο για όλους. Γενικά, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, προτείνεται για άτομα άνω των 30 ετών με ήπια έως μέτρια χαλάρωση του δέρματος. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πιο σοβαρή φωτογήρανση και χαλάρωση του δέρματος μπορεί να απαιτήσουν περισσότερες συνεδρίες για να δουν αποτελέσματα.

Η θεραπεία HIFU δεν συνιστάται για άτομα με λοιμώξεις ή/και ανοιχτές δερματικές βλάβες στο σημείο της εφαρμογής, καθώς και για άτομα με σοβαρή ή κυστική ακμή. Δεν είναι επίσης κατάλληλο για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Αν χρησιμοποιείτε αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή αντιπηκτικά, η θεραπεία μπορεί να μην είναι αποτελεσματική.

Παρουσιάζεται πόνος κατά τη διάρκεια του HIFU;

Χάρη στην καινοτόμο τεχνολογία του HIFU, ο πόνος που συνδέεται με τη χειρουργική επέμβαση του lifting ανήκει πλέον στο παρελθόν. Το HIFU προσφέρει μια άνετη θεραπεία χωρίς πόνο, καθώς οι κεφαλές της συσκευής υπερήχων έχουν σχεδιαστεί για να προσαρμόζονται σε διάφορα προφίλ δέρματος και να εστιάζουν αποκλειστικά στο συγκεκριμένο βάθος που χρειάζεται η θεραπεία, χωρίς να επηρεάζουν τους περιβάλλοντες ιστούς.

Πλέον, η τοπική αναισθησία με κρέμα είναι αρκετή για να αισθανθείτε άνετα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε HIFU αναφέρουν μια ευχάριστη θεραπεία, χωρίς δυσφορία, είτε πρόκειται για το πρόσωπο είτε για το σώμα.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει το HIFU;

Αμέσως μετά τη θεραπεία, μπορεί να παρουσιαστεί ήπιος ερεθισμός και ελαφρά ερυθρότητα ή οίδημα, που υποχωρούν σταδιακά στις επόμενες ώρες.