Τι είναι τα Θηλώματα;
Τα θηλώματα είναι μικρά, στρογγυλά, καλοήθη ογκίδια που μοιάζουν με μικρές κρεατοελιές στο δέρμα. Προκαλούνται από τους ιούς HPV, οι οποίοι προκαλούν επίσης μυρμηγκιές και κονδυλώματα, απλώς τα θηλώματα δεν είναι εξίσου μεταδοτικά. Το χρώμα τους είναι συνήθως σαν αυτό του δέρματος. Μπορεί να είναι ροδαλά, καστανά ή σκουρόχρωμα. Όταν είναι σκουρόχρωμα μοιάζουν με τους σπίλους (ελιές).
Εμφανίζονται συνήθως σε ομάδες κοντά στο άλλο και είναι καλοήθεις όγκοι με συγκεκριμένη μορφολογία. Έχουν έναν μισχωτό κεντρικό αγγειακό πυρήνα, με επιθηλιακό ιστό γύρω του, δηλαδή παρουσιάζονται σαν ένα τμήμα κρεμάμενου και μαλακού δέρματος. Είναι συχνή πάθηση του δέρματος και μπορεί να έχουν διάμετρο από λίγα χιλιοστά μέχρι 3 εκατοστά και ύψος μέχρι 5 εκατοστά. Όταν έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος με λεπτό μίσχο ονομάζονται κρεμάμενη τέρμινθος.
Θεραπεία Θηλωμάτων με Laser CO2
Η χρήση του Laser CO2 αποτελεί την προτιμώμενη μέθοδο θεραπείας για τα θηλώματα, σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς. Αυτή η διαδικασία εξαλείφει πλήρως τις βλάβες χωρίς να αφήνει σημάδια ή ουλές στο δέρμα. Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς γίνεται άμεσα μετά το πέρας της θεραπείας.
Η δέσμη του Laser CO2 εστιάζεται με ακρίβεια χιλιοστού στην περιοχή που βρίσκεται η βλάβη, χωρίς να επηρεάζει τον υγιή ιστό γύρω από αυτήν. Αυτή η μέθοδος θεραπείας για τα θηλώματα είναι ανώδυνη, εύκολη, γρήγορη και παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα, με ελάχιστο κίνδυνο υποτροπής σε σύγκριση με άλλες τεχνικές θεραπείας.
Βασικά Χαρακτηριστικά & Πλεονεκτήματα Θεραπείας Θηλωμάτων με Laser CO2
- Η Καλύτερη & Νούμερο 1 Θεραπεία για τα θηλώματα είναι το Laser CO2, καθώς είναι ασφαλές, γρήγορο και αποτελεσματικό.
- Αποτελεί μία ανώδυνη θεραπεία, χωρίς ουλές και σημάδια.
- Η τεχνική είναι αναίμακτη.
- Το LaserCO2 στοχεύει ακριβώς πάνω στη βλάβη, ανεξάρτητα από το μέγεθος της, εξασφαλίζει την ολοκληρωτική της καταστροφή και αφήνει ανέπαφο το υγιές δέρμα.
- Η αναισθησία γίνεται με αναισθητική κρέμα.
- Έχει χρόνο θεραπείας από 5 έως 10 λεπτά.
- Η διάρκεια της αποθεραπείας είναι μηδενική.
- Έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα.
- Έχει μόνιμα αποτελέσματα με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν όλα τα θηλώματα της περιοχής.
- Παρουσιάζει μικρότερες πιθανότητες υποτροπής σε σύγκριση με άλλες θεραπείες
- Πραγματοποιείται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό.
- Το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα την κάθε περίπτωση ασθενούς.
Συνήθη Συμπτώματα Θηλωμάτων
Τα θηλώματα συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα και παρουσιάζονται συχνά σε άτομα άνω των 25-30 ετών. Όμως, αν αυξηθούν σε μέγεθος ή πολλαπλασιαστούν, τότε μπορεί να προκαλέσουν:
- Αίσθημα καύσου.
- Κνησμό.
- Αιμορραγία αν προκληθεί αυτοτραυματισμός.
Το τρίψιμο ή το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή των θηλωμάτων, προκαλώντας οίδημα και πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή μετά από τραυματισμό των θηλωμάτων είναι πολύ πιθανό να απαιτήσει τη χρήση συστηματικών ή τοπικών αντιβιοτικών.
Σε ποιες περιοχές του σώματος εμφανίζονται συνήθως τα θηλώματα;
Συνήθως, εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος που είναι θερμές και υγρές, στις οποίες το δέρμα δημιουργεί πτυχές και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ιών HPV. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν το πρόσωπο, τον λαιμό, και ιδιαίτερα τα βλέφαρα, το στήθος, τις μασχάλες και τις βουβωνικές περιοχές. Τα θηλώματα που εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα χρειάζονται ειδική προσοχή πριν αφαιρεθούν, καθώς πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά και να αποκλείεται η πιθανότητα συσχέτισής τους με τα κονδυλώματα. Το ίδιο ισχύει και για τα θηλώματα στον πρωκτό και στον κόλπο.
Έγκυρη Διάγνωση Θηλωμάτων
Η διάγνωση των θηλωμάτων πραγματοποιείται είτε από δερματολόγο, είτε από έμπειρο και εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό και είναι κλινική. Εξαίρεση αποτελούν μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να γίνει βιοψία ή HPV-DNA Τεστ. Βέβαια, να τονιστεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η θεραπεία των θηλωμάτων για αισθητικούς και κυρίως για ιατρικούς λόγους.
Θεραπεία Θηλωμάτων με Ηλεκτροκαυτηριασμό (Διαθερμοπηξία)
Η αντιμετώπιση των θηλωμάτων με ηλεκτροκαυτηριασμό, γνωστή και ως διαθερμοπηξία, περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρισμού και θερμικής ενέργειας για την αφαίρεσή τους (ηλεκτροκαυτηρίαση των θηλωμάτων). Παρά την αποτελεσματικότητά της, αυτή η μέθοδος είναι αρκετά επώδυνη και μπορεί να προκαλέσει μετεγχειρητικές ουλές.
Πώς μεταδίδονται τα θηλώματα;
Τα θηλώματα, παρόλο που προέρχονται από διαφορετικούς γονότυπους του ιού HPV, δεν είναι εύκολο να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι και παρουσιάζουν μεγαλύτερη προδιάθεση στον ιό. Τα θηλώματα μπορούν να εξαπλωθούν στο ίδιο το άτομο μέσω τριψίματος ή τραυματισμού της περιοχής. Οι κυρίως υπεύθυνοι ιοί για τα θηλώματα είναι οι HPV 6 και HPV 11, καθώς και πολλοί άλλοι HPV ιοί με χαμηλό κίνδυνο.
Πρόληψη Εμφάνισης Θηλωμάτων
Τα μέτρα που ακολουθούν παρακάτω, προλαμβάνουν την εμφάνιση των θηλωμάτων:
- Αποφύγετε τη χρήση αλυσίδων και κολιέ στον λαιμό.
- Αποφύγετε το τρίψιμο με σφουγγάρι ή πετσέτες μετά το μπάνιο.
- Εάν είστε υπέρβαρος, μειώστε το σωματικό σας βάρος.
- Μην αγγίζετε την περιοχή που πάσχει από θηλώματα και πραγματοποιήστε συχνό πλύσιμο των χεριών.
- Μην ξυρίζετε την περιοχή, η οποία πάσχει από θηλώματα.
- Μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξη θηλωμάτων, κάντε άμεσα καταστροφή και αφαίρεσή τους με laser.
- Εμβολιαστείτε κατά των HPV ιών με το πολυδύναμο εμβόλιο Gardasil, που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θηλωμάτων, προστατεύοντάς σας από τους HPV 6, 11, 16 και 18.
Ποια είναι τα συχνότερα αίτια εμφάνισης των θηλωμάτων;
Παρόλο που τα θηλώματα μπορούν να παρουσιαστούν σε όλους τους ανθρώπους, τα συχνότερα αίτια για την εμφάνισή τους είναι τα εξής:
- Σωματικό Βάρος(Υπέρβαρα ή Παχύσαρκα Άτομα).
- Συνύπαρξη Κονδυλωμάτων ή Μυρμηγκιών.
- Κληρονομικότητα.
- Δερματικοί Τραυματισμοί.
- Εγκυμοσύνη.
- Ενδοκρινοπάθειες.
Τι είναι ο Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV);
O Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus) προκαλεί τη δημιουργία επιθηλιακών καλοηθών όγκων στο δέρμα και στους βλεννογόνους. Από τους 100 διαφορετικούς γονότυπους HPV που έχουν εντοπιστεί, περίπου οι 30 είναι υπεύθυνοι για λοιμώξεις στα επιθήλια του δέρματος και των βλεννογόνων του κατώτερου γεννητικού συστήματος, και είναι γνωστοί ως γεννητικοί τύποι.
Οι 30 περίπου γεννητικοί τύποι HPV διακρίνονται σε 2 κατηγορίες: χαμηλού και υψηλού κινδύνου. Οι HPV χαμηλού κινδύνου συνήθως προκαλούν καλοήθεις αλλοιώσεις. Από την άλλη πλευρά, οι HPV υψηλού κινδύνου έχουν μια μικρή πιθανότητα να οδηγήσουν, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μετάλλαξη και κακοήθεια. Συνήθως, η κακοήθεια που προκαλείται από τον ιό HPV παρουσιάζεται στον τράχηλο της μήτρας, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για εξάπλωση στο πέος ή στον πρωκτό.
Συνήθεις Κατηγορίες Θηλωμάτων
Οι πιο συχνές κατηγορίες θηλωμάτων είναι οι εξής:
- Κοινά Θηλώματα: Εμφανίζονται ως βλάβες στο δέρμα κοντά στα νύχια του χεριού ή σε άλλα μέρη του χεριού, κυρίως σε ενήλικες και παιδιά. Είναι ανώδυνα και ασυμπτωματικά.
- Μυρμηκιώδη Θηλώματα: Εμφανίζονται στο σώμα και στο πρόσωπο, και έχουν ανώμαλη, μυρμηκιώδη και όχι λεία επιφάνεια. Είναι παρόμοια με τις μυρμηγκιές, αλλά προκαλούνται από άλλους γονότυπους HPV, ενώ είναι λιγότερο μεταδοτικά σε σύγκριση με αυτές.
- Πελματικά Θηλώματα: Εμφανίζονται στα πόδια ως μικρές μαύρες κουκκίδες (μικρά αιμοφόρα αγγεία). Συχνά προκαλούν πόνο κατά το περπάτημα.
- Θηλώματα Στόματος: Είναι συνήθως μικρά μυτερά εξογκώματα στη γλώσσα, στον βλεννογόνο του στόματος και στις γωνίες των χειλιών. Απαιτείται έγκυρη διάγνωση και σωστή θεραπεία, λόγω πιθανών επιπλοκών (πόνος κατά τη λήψη ή τη μάσηση της τροφής).
- Θηλώματα στα Γεννητικά Όργανα: Συνήθως είναι γνήσια θηλώματα ή συχνά συγχέονται με κονδυλώματα (τα κονδυλώματα είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενα και χρειάζονται άμεσα θεραπεία). Η διαφορική διάγνωση αυτών των θηλωμάτων γίνεται με βιοψία και HPV-DNA Τεστ.
- Θηλώματα στον Κόλπο: Εμφανίζονται στον κόλπο και στα χείλη του αιδοίου ως θηλωματώδεις προσεκβολές. Απαιτείται διαφορική διάγνωση από τα κονδυλώματα με κολποσκόπηση, βιοψία και HPV-DNA Τεστ. Χρειάζονται άμεση θεραπεία, καθώς προκαλούν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, λοιμώξεις, αιμορραγία και αίσθημα καύσου.
- Θηλώματα στον Πρωκτό: Είναι μικρά μαλακά ογκίδια γύρω από τον βλεννογόνο του πρωκτού. Απαιτείται διαφορική διάγνωση από τα κονδυλώματα και τις αιμορροΐδες με HPV-DNA Τεστ και σε ορισμένες περιπτώσεις με ορθοσκόπηση. Χρειάζεται να γίνει άμεση αφαίρεση και αντιμετώπισής τους, διότι είναι εύκολο να επιμολυνθούν και να προκαλέσουν πόνο σε μεγάλο βαθμό.
Μετά από τη Θεραπεία Θηλωμάτων με Laser CO2
Η θεραπεία των θηλωμάτων με Laser CO2 δεν συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές. Μετά τη θεραπεία, ενδέχεται να παρουσιαστεί μικρός καύσος και μια μικρή κρούστα στο σημείο εξάχνωσης των θηλωμάτων, η οποία εξαφανίζεται σε 2-3 ημέρες. Αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη και δεν προκαλεί αιμορραγία. Για προληπτικούς λόγους, συνιστάται η τοπική χρήση αντιβιοτικής θεραπείας, προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα μικρής λοίμωξης στην περιοχή.
Μπορούν τα θηλώματα να προκαλέσουν καρκίνο στο δέρμα;
Οι βασικοί υπεύθυνοι ιοί των θηλωμάτων είναι οι HPV 6 και HPV 11, μαζί με πολλούς άλλους χαμηλού κινδύνου ιούς HPV. Συνεπώς, σε μεγάλο βαθμό τα θηλώματα δεν ενέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Βέβαια, σε σπάνιες περιπτώσεις έχει περιγραφεί η ανάπτυξη δυσπλασίας και καρκίνου in-situ πάνω σε θήλωμα, αλλά αυτά τα στελέχη είναι χαμηλού κινδύνου, συνεπώς η εμφάνιση δυσπλασίας στα θηλώματα είναι σπάνια.
Σε περίπτωση παρατηρούμενης γρήγορης ανάπτυξης του μεγέθους του θηλώματος, συνοδευόμενη από αιμορραγία και με ανώμαλη επιφάνεια, προτείνεται η λήψη βιοψίας από το θήλωμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα θηλώματα είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος και δεν σχετίζονται με καμία μορφή καρκίνου του δέρματος. Δεν υφίστανται μετάλλαξη που να οδηγεί σε κακοήθεις όγκους. Ωστόσο, η αφαίρεσή τους συνιστάται όταν προκαλούν αισθητικά ή λειτουργικά προβλήματα.