Η ωτοπλαστική είναι μία επέμβαση πλαστικής χειρουργικής που μπορεί να αποκαταστήσει αισθητικές ατέλειες στην περιοχή των αυτιών. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι τα αφεστώτα ώτα ή αλλιώς “πεταχτά αυτιά”. Υπάρχουν βέβαια και άλλα προβλήματα που εντοπίζονται στο λοβίο, την έλικα, την ανθέλικα ή σε άλλα σημεία του αυτιού. Η ωτοπλαστική αποτελεί τη μοναδική επέμβαση αισθητικής φύσεως που μπορεί να διενεργηθεί με ασφάλεια ακόμη και σε μικρά παιδιά ηλικίας από έξι ετών.
Ωτοπλαστική : Τι είναι τα αφεστώτα ώτα;
Η συνηθέστερη ατέλεια των αυτιών είναι τα αφεστώτα ώτα ή πιο απλά “πεταχτά αυτιά”. Είναι μια δυσμορφία που αφορά το 5% των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το πρόβλημα αυτό αφορά τα πτερύγια του αυτιού. Ο κύριος λόγος που εμφανίζεται είναι η έλλειψη ανθέλικας. Με την ωτοπλαστική ουσιαστικά δημιουργούνται τεχνητές ανθέλικες, ώστε τα πτερύγια να μην “πετάνε” πλέον και τα αυτιά να αποκτήσουν κανονική μορφή.
Ποια θεωρείται η ιδανική ηλικία για να προχωρήσει κάποιος σε ωτοπλαστική;
Τα αυτιά του ανθρώπου, στην ηλικία των έξι χρόνων, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάπτυξης τους σε ποσοστό 80% περίπου. Το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ωτοπλαστική ακόμη και σε τόσο μικρά παιδιά. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για να κάνει κάποιος αυτή την επέμβαση.
Ωτοπλαστική σε παιδιά
Όπως προαναφέρθηκε τα αυτιά μας έχουν αναπτυχθεί κατά 80% στην ηλικία των έξι ετών. Το πρόβλημα των ”πεταχτών αυτιών” διαπιστώνεται κατά τη γέννηση. Φτάνοντας τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον διαπιστώνουν με τη σειρά τους πως τα αυτιά τους διαφέρουν αισθητά από των άλλων παιδιών, τις περισσότερες φορές λόγω πειραγμάτων ή αρνητικών σχολίων. Ενοχλημένα τα παιδιά και οι γονείς λόγω αυτής της κατάστασης, συνήθως απευθύνονται στον πλαστικό χειρουργό για να λυθεί το πρόβλημα μέσω της ωτοπλαστικής.
Ωτοπλαστική : Ποια είναι η διαδικασία για τη διόρθωση των πεταχτών αυτιών;
Αρχικά ο πλαστικός χειρουργός σχεδιάζει τα σημεία που θα παρέμβει. Η αναισθησία είναι τοπική εφόσον το άτομο είναι μεγαλύτερο από 15 ετών και γενική σε μικρότερα παιδιά κυρίως για να αποτραπεί το ενδεχόμενο φόβου. Στη συνέχεια ο γιατρός προχωρά, κάνοντας μια τομή πίσω από το αυτί και απομακρύνει συγκεκριμένη ποσότητα δέρματος για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η σταθεροποίηση του αυτιού στη νέα θέση γίνεται με ράμματα ή με χάραξη του χόνδρου και ράμματα. Μετά το τέλος της επέμβασης, τοποθετείται σκουφάκι ή κορδέλα στον ασθενή μέχρι την τελική αφαίρεση τον ραμμάτων περίπου δυο εβδομάδες μετά.
Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν πριν την ωτοπλαστική;
Ο πλαστικός χειρουργός αφού καταγράψει λεπτομερώς το ιατρικό ιστορικό του ατόμου, θα κάνει κάποιες μετρήσεις και θα ζητήσει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις όπως γενική αίματος, καρδιογράφημα, βιοχημικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και έλεγχος πήξης αίματος. Θα συστήσει επιπλέον την αποφυγή λήψης αντιφλεγμονωδών ή ασπιρίνης ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αιμορραγίας.
Ωτοπλαστική : Μετεγχειρητική πορεία
Ο ασθενής λίγες ώρες μετά την ωτοπλαστική μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Μόνο στην περίπτωση που έχει γίνει ολική αναισθησία, θα χρειαστεί να παραμένει στο νοσοκομείο και παίρνει εξιτήριο την επομένη ημέρα. Ο επίδεσμος αφαιρείται μετά από πέντε με επτά ημέρες. Εάν ο πλαστικός χειρουργός δεν έχει χρησιμοποιήσει απορροφήσιμα ράμματα, αφαιρούνται μετά από επτά με δέκα ημέρες.
Πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στην εργασία του;
Αμέσως μετά την αφαίρεση των επιδέσμων το άτομο είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του, δηλαδή μετά από περίπου δύο εβδομάδες. Κάποιοι ασθενείς βέβαια δεν ενοχλούνται από την παρουσία του και σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από μία εβδομάδα. Οι ουλές δε θα είναι ορατές μιας και γίνονται στο πίσω μέρος των αυτιών. Σε κάθε περίπτωση το άτομο πρέπει να είναι προσεκτικό και να αποφύγει έντονες δραστηριότητες για τέσσερις εβδομάδες.
Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών στην ωτοπλαστική;
Η ωτοπλαστική δεν αποτελεί επέμβαση μετά την οποία αναμένονται επιπλοκές. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι απόλυτα επιτυχημένη. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί κάποιες επιπλοκές όπως η αιμορραγία, ο κίνδυνος μόλυνσης, η φλεγμονή, μικρού βαθμού ασυμμετρία, οι δύσμορφες ουλές, οι οποίες όμως είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες. Σε κάθε περίπτωση οι επιπλοκές είναι σπάνιες και είναι δυνατό να εκλείψουν εντελώς εφόσον έχουμε επιλέξει έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.
Η ωτοπλαστική είναι επώδυνη;
Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη επέμβαση υπάρχει ελαφρύς πόνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται με αναλγητικά. Συνήθως εκδηλώνεται τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες. Είναι επίσης πιθανό ο ασθενής να νιώθει μούδιασμα εξαιτίας του επιδέσμου.
Πότε θα είναι ορατά τα αποτελέσματα από την ωτοπλαστική;
Τα αποτελέσματα από την ωτοπλαστική θα είναι ορατά αμέσως μετά την απομάκρυνση του επιδέσμου. Ωστόσο η εικόνα θα καλυτερεύει μέρα με τη μέρα. Με την πάροδο τριών μηνών το άτομο θα είναι σε θέση να δει τα τελικά αποτελέσματα της επέμβασης.
Διαβάστε επίσης: Λίφτινγκ προσώπου