fbpx
κοιλιοπλαστική kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

Κοιλιοπλαστική

Η κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής που γίνεται με σκοπό να διορθωθούν ατέλειες που υπάρχουν στην περιοχή της κοιλιάς όπως η περίσσεια δέρματος και λίπους ή οι ραγάδες που προκύπτουν ύστερα από μεγάλη απώλεια βάρους ή από εγκυμοσύνες. Όλοι επιθυμούμε μια όμορφη εξωτερική εμφάνιση, με επίπεδη κοιλιά και καλοσχηματισμένους κοιλιακούς. Με την κοιλιοπλαστική μπορούμε να την αποκτήσουμε.

Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει σε ένα μεγάλο βαθμό την εμφάνιση μιας χαλαρής κοιλιάς και να βελτιώσει συνολικά το περίγραμμα του σώματος. Όταν συνδυαστεί με συστηματική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή, χαρίζει μόνιμα αποτελέσματα.

Σε ποιους απευθύνεται η κοιλιοπλαστική;

Η κοιλιοπλαστική απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες που παρουσιάζουν περίσσεια δέρματος και χαλάρωση στην περιοχή της κοιλιάς. Οι υποψήφιοι πρέπει να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και να μην ανήκουν στην κατηγορία των υπέρβαρων.

Η κοιλιοπλαστική είναι αρκετά δημοφιλής στο γυναικείο κοινό, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει την χαλάρωση των μυών και τις ραγάδες που εμφανίζονται στην κοιλιακή χώρα μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πολύ καλά αποτελέσματα μπορεί να δώσει και σε άτομα μετά από σημαντική απώλεια βάρους (συνήθως μετά από εγχειρήσεις) όπου η χαλάρωση του δέρματος είναι εκτεταμένη.

Μπορεί η κοιλιοπλαστική να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις;

Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να συνδυάσουμε την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής με τη λιποαναρρόφηση. Αυτό γίνεται συνήθως όταν εκτός από την περίσσεια δέρματος θέλουμε να απομακρύνουμε και ποσότητα λίπους που έχει συσσωρευτεί στην περιοχή της κοιλιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ποσότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσουμε ατέλειες σε διάφορα σημεία του σώματος ή του προσώπου (αυτομεταμόσχευση λίπους).

Σε ποιες εξετάσεις θα υποβληθεί ο υποψήφιος πριν προχωρήσει σε κοιλιοπλαστική;

Αφού ολοκληρωθεί η επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό και οριστεί η ημερομηνία της επέμβασης θα χρειαστεί να γίνουν ορισμένες εξετάσεις, όπως:

  • γενική αίματος
  • βιοχημικές εξετάσεις
  • έλεγχος πήξης αίματος
  • καρδιογράφημα
  • ακτινογραφία θώρακος

Εκτός από τις παραπάνω εξετάσεις αν ο γιατρός υποπτευτεί πως συνυπάρχει κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, μπορεί να  ζητήσει να γίνει αξονική τομογραφία κοιλίας. Πριν την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το κάπνισμα, την διατροφή, την λήψη φαρμάκων κτλ.

Κοιλιοπλαστική: Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκεια της επέμβασης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Εξαρτάται κυρίως από την περίσσεια δέρματος που πρέπει να αφαιρεθεί. Συνήθως διαρκεί δύο ώρες αλλά είναι δυνατόν να φτάσει και τις τέσσερις ώρες, όταν πρόκειται για ανθρώπους που κατά το παρελθόν ανήκαν στην κατηγορία των παχύσαρκων.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται κατά την κοιλιοπλαστική;

Η κοιλοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Ο πλαστικός χειρουργός σχεδιάζει τις τομές με τον ασθενή σε όρθια θέση. Η τομή εκτείνεται από το δεξί λαγόνιο οστό ως το αριστερό. Μετεγχειρητικά μπορεί να καλυφθεί από εσώρουχο ή μαγιό. Στη συνέχεια το κοιλιακό τοίχωμα παρασκευάζεται και ανασηκώνεται μέχρι το επίπεδο των κατώτερων θωρακικών πλευρών. Οι όρθιοι κοιλιακοί μύες συρράπτονται ώστε να διορθωθεί η διάταση τους και να ενισχυθεί το κοιλιακό τοίχωμα. Το δέρμα και το λίπος τραβιούνται προς τα κάτω και αφαιρείται η περίσσεια λίπους και δέρματος. Πραγματοποιείται ακόμη μια στρογγυλή τομή για να τοποθετηθεί ο ομφαλός στη νέα του θέση στο τοίχωμα. Για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ανάλογα με την περίπτωση πριν την σύγκλειση των τομών μπορεί να γίνει και λιποαναρρόφηση.

Πόσο επώδυνη είναι η μετεγχειρητική περίοδος;

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση παρατηρείται οίδημα και μελανιές στην περιοχή, οι οποίες σταδιακά υποχωρούν. Το ίδιο ισχύει και για τον πόνο, ο οποίος συνεχώς μειώνεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναλγητικά.

Σε καμία περίπτωση ο πόνος δεν θα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει σίγουρα τον ασθενή και αυτό είναι που έχει σημασία.

Μετά από πόσο διάστημα μπορεί να επανέλθει ο ασθενής στις δραστηριότητές του;

Με την πάροδο πέντε ημερών και την αφαίρεση των παροχετεύσεων μπορεί να επιστρέψει  στις καθημερινές του δραστηριότητες και την εργασία του. Στην περίπτωση που η εργασία είναι χειρωνακτική τότε ίσως χρειαστούν άλλες πέντε ημέρες. Το πρώτο διάστημα ο ασθενής θα πρέπει να φοράει κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και μία ειδική ζώνη της οποίας η παρουσία δεν είναι ευδιάκριτη και μπορεί να φορεθεί άνετα κάτω από τα ρούχα. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από δυο εβδομάδες.

Τι ακριβώς είναι η mini κοιλιοπλαστική;

Η mini κοιλιοπλαστική ενδείκνυται για άτομα που το πρόβλημα της περίσσειας δέρματος εντοπίζεται στην κάτω περιοχή της κοιλιάς και το βάρος τους είναι φυσιολογικό. Η τομή που διενεργείται είναι μικρότερη σε σχέση με την κλασική κοιλιοπλαστική και δεν μεταφέρεται ο ομφαλός. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και μέθη γι’ αυτό και όσοι υποβάλλονται σε mini κοιλιοπλαστική εξέρχονται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να προκύψουν  από την κοιλιοπλαστική;

Οι επιπλοκές στην κοιλιοπλαστική είναι σπάνιες ωστόσο ενδέχεται να παρουσιαστεί:

  • μετεγχειρητική αιμορραγία
  • seroma (ύγρωμα) και αυτό αποτελεί τη συσσώρευση αντιδραστικού υγρού στην περιοχή της επέμβασης
  • εάν ο υποψήφιος είναι καπνιστής ή πάσχει από διαβήτη είναι πιθανόν να παρουσιαστούν προβλήματα στην επούλωση
  • σε άτομα που δεν κινούνται μετά την επέμβαση υπάρχει ο κίνδυνος θρόμβωσης των φλεβών των κάτω άκρων

Υπάρχει πρόβλημα αν μείνει έγκυος μια γυναίκα ενώ έχει κάνει κοιλιοπλαστική;

Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί ούτε στην ίδια την γυναίκα ούτε στο έμβρυο. Θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα δύο ετών πριν την εγκυμοσύνη γιατί στη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής συρράπτονται οι μύες στο εσωτερικό της κοιλιάς. Σε περίπτωση που κάποια γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος πριν περάσει αυτό το διάστημα, θα πρέπει να το συζητήσει με τον γιατρό, πριν την επέμβαση.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει κάποιος κοιλιοπλαστική;

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ηλικία. Κάθε ηλικία είναι κατάλληλη αρκεί να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει η επέμβαση.

Το άτομο θα απαλλαγεί από τις ραγάδες με την κοιλιοπλαστική;

Κατά την κοιλιοπλαστική το δέρμα στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό αφαιρείται. Έτσι εξαφανίζονται και οι ραγάδες. Αν όμως οι ραγάδες εντοπίζονται στο πλάι ή πάνω από τον ομφαλό, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν πλήρως.

Μετά την κοιλιοπλαστική ο ασθενής θα μπορέσει να μετακινηθεί στον τόπο κατοικίας του;

Μία ημέρα μετά την κοιλιοπλαστική, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο και είναι σε θέση να ταξιδέψει όπου θέλει και με οποιοδήποτε μέσο επιλέξει. Στην περίπτωση που πρόκειται να ταξιδέψει με αεροπλάνο ίσως χρειαστεί ειδική άδεια αφού ακόμη δεν θα έχουν αφαιρεθεί οι παροχετεύσεις.