fbpx
prp kallisti medical πλαστικός χειρουργός κεραστάρης δημήτρης αθήνα

PRP

Η μέθοδος PRP (Platelet Rich Plasma) αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα, επαναστατική θεραπεία, η οποία έχει σαν υλικό, κύτταρα και συστατικά του ίδιου μας του οργανισμού. Η μέθοδος PRP προσφέρει ανάπλαση και αναζωογόνηση στο δέρμα, ενώ μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες.

Τι είναι η θεραπεία PRP;

H θεραπεία PRP (Platelet rich plasma) όπως μαρτυρά και το όνομά της, έχει σαν βάση το πλάσμα του αίματος και συγκεκριμένα τα αιμοπετάλια που υπάρχουν σε αυτό. Τα αιμοπετάλια περιέχουν αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση των κυτταρικών λειτουργιών. Καθώς περνούν τα χρόνια τα κύτταρα του δέρματος παρουσιάζουν μείωση στις λειτουργίες που επιτελούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να χάνει τη λάμψη του. Με τη θεραπεία PRP, το δέρμα ανακτά τη σφριγηλότητά του και αποκτά πιο νεανική όψη.

Πώς γίνεται η θεραπεία PRP;

Καταρχάς ο πλαστικός χειρουργός προχωρά σε λήψη αίματος, ποσότητας περίπου 20 έως 30ml. Στη συνέχεια το αίμα υπόκειται σε διαδικασία φυγοκέντρησης, διάρκειας περίπου 15 λεπτών, κατά τη οποία διαχωρίζεται το πλάσμα (που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια) από τα υπόλοιπα συστατικά. Κατόπιν προστίθεται σε αυτό μια ουσία που ενεργοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες του πλάσματος. Το διάλυμα που προκύπτει εγχύεται στο χόριο του δέρματος της υπό θεραπεία περιοχής. Η μέθοδος έγχυσης είναι ίδια με αυτή της μεσοθεραπείας. Ο πλαστικός χειρουργός πραγματοποιεί νυγμούς με μία πολύ λεπτή βελόνη στο μεσαίο στρώμα του δέρματος. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 με 45 λεπτά.

Τι επιτυγχάνει η θεραπεία PRP;

Στη θεραπεία PRP “εκμεταλλευόμαστε” τις ιδιότητες που έχει το αίμα. Με την ενισχυτική λειτουργία των αυξητικών παραγόντων, δηλαδή με την ενεργοποίηση των ινοβλαστών, αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λαμπερό, οι ρυτίδες πιο αχνές και οι ουλές δυσδιάκριτες.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως η επιτυχία της θεραπείας έγκειται στο γεγονός πως ο αυτόλογος βιολογικός παράγοντας PRP έχει από δύο μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αιμοπετάλια (150.000-350.000 ανά mm3 στο αίμα, ενώ στο PRP περιέχονται 1.000.000 ανά mm3). Αυτό επιτυγχάνεται αποδεδειγμένα με την χρήση ειδικών ‘’kit’’ που καταφέρνουν να απομονώσουν ΜΟΝΟ το PRP μετά από τη φυγοκέντριση του αίματος.

Ποιους αφορά η θεραπεία PRP;

Η θεραπεία PRP αφορά γυναίκες και άνδρες που το δέρμα τους δείχνει κουρασμένο, θαμπό και ταλαιπωρημένο όπως επίσης και όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία PRP;

Η θεραπεία PRP μπορεί να εφαρμοστεί :

  • Σε ολόκληρη την περιοχή του προσώπου.
  • Στην περιοχή του λαιμού
  • Στην περιοχή του ντεκολτέ
  • Στην ραχιαία επιφάνεια των χεριών
  • Σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή όπου το δέρμα έχει υποστεί φθορά λόγω γήρανσης.

Η θεραπεία PRP είναι επώδυνη;

Πριν γίνει η θεραπεία έχει εφαρμοστεί αναισθητική κρέμα στην περιοχή. Συνεπώς ο πόνος που μπορεί να νιώσει ο ασθενής είναι σχεδόν ανεπαίσθητος.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η θεραπεία PRP στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Μία από τις βασικές ιδιότητες της θεραπείας PRP είναι η επιβράδυνση της τριχόπτωσης και η ενίσχυση της δημιουργίας νέων τριχών. Η συγκεκριμένη θεραπεία αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων τριχόπτωσης.

Πόσες θεραπείες  PRP πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως σε νεότερες ηλικίες, όπου το δέρμα δεν έχει υποστεί μεγάλη φθορά αρκεί ακόμη και μία θεραπεία PRP. Συνήθως όμως χρειάζεται να επαναληφθεί η διαδικασία 2 με 3 φορές. Η κάθε εφαρμογή γίνεται αφού μεσολαβήσει περίπου 1,5 μήνας από την προηγούμενη. Θα ήταν ωφέλιμη η επανάληψη της θεραπείας μία φορά ανά έτος, εάν θέλουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια του αποτελέσματος.

Πότε είναι ορατά τα αποτελέσματα από τη θεραπεία PRP;

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από 10 με 15 ημέρες και τελειοποιούνται μετά από περίπου ένα μήνα.

Ο υποψήφιος πρέπει να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις πριν προχωρήσει στη θεραπεία PRP;

Θα χρειαστεί να γίνει γενική εξέταση αίματος για να δούμε τον αριθμό των αιμοπεταλίων. Στους ασθενείς με χαμηλά αιμοπετάλια το αποτέλεσμα είναι λιγότερο εντυπωσιακό. Ο πλαστικός χειρουργός θα μελετήσει το ιστορικό και αναλόγως των ευρημάτων ίσως ζητήσει να πραγματοποιηθούν επιπλέον εξετάσεις. Στην περίπτωση που το άτομο λαμβάνει αντιπηκτικά θα ζητήσει να τη διακοπή τους λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή.

Έχουν καταγραφεί επιπλοκές στη θεραπεία PRP;

Η θεραπεία PRP είναι εντελώς ακίνδυνη. Θεωρείται ασφαλής και έχει πάρει έγκριση από τον αμερικανικό FDA. Είναι η μοναδική μη επεμβατική θεραπεία που αξιοποιεί τις ιδιαίτερες ικανότητές του ίδιου μας του οργανισμού χρησιμοποιώντας τα συστατικά που βρίσκονται στο αίμα μας. Η μοναδική επιπλοκή (ήσσονος σημασίας) στη θεραπεία PRP είναι η εμφάνιση μελανιών στα σημεία νυγμού (τρυπήματος).

Ποια θεωρείται κατάλληλη ηλικία για τη θεραπεία PRP;

Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να προχωρήσει κάποιος στη θεραπεία PRP, αρκεί το δέρμα του να εμφανίζει σημάδια φθοράς. Ωστόσο όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει η συγκεκριμένη θεραπεία. Αυτό συμβαίνει γιατί η παρουσία των αυξητικών παραγόντων στα αιμοπετάλια μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας.

Μπορούν να συνδυαστούν και άλλες μη επεμβατικές θεραπείες με το PRP;

Εννοείται πως μπορούμε να συνδυάσουμε κι άλλες θεραπείες για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Οι θεραπείες που μπορούν να γίνουν σε συνδυασμό με το PRP είναι:

  • Θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη
  • Franctional laser
  • Μεσοθεραπεία ή Mesopen
  • Υαλουρονικό οξύ

Η σειρά που θα γίνουν καθώς και τα μεσοδιαστήματα, θα τα υποδείξει ο πλαστικός χειρουργός για να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.